Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Istraga u RTV!

24.06.2016.
RTV

Državna revizorska institucija započela je kontrolu sumnjivog poslovanja Radio-televizije Vojvodine, saznaje Informer!

Kako nam je potvrđeno, revizori detaljno „češljaju“ finansijsku dokumentaciju, sve ugovore, zarade i troškove, a provera je naložena posle pisanja našeg lista o sumnjivo velikim milionskim troškovima pokrajinskog Javnog medijskog servisa.
Bacali milione
Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, potvrđuje za Informer da finansijski istražitelji proveru poslovanja RTV rade već dve nedelje.
- Revizori su započeli svoju kontrolu poslovanja Radio-televizije Vojvodine pre otprilike dve nedelje. Provera se radi u skladu sa planom rada DRI za ovu godinu, a kontrolišemo dokumentaciju RTV koja se odnosi na 2015. godinu. Proveravaju se svi ugovori, troškovi, zarade zaposlenih... Ne mogu ništa detaljnije da kažem jer je kontrola tek počela - zaključuje Sretenović.
Kompletna istraga
Miodrag Koprivica, v. d. generalnog direktora RTV, ističe da su revizorima omogućeni uslovi za rad.
- Dobili su svu traženu dokumentaciju, od Statuta naše televizije, preko flnansijskili izveštaja, do procedura, javnih nabavki i ostalih troškovnika... Prema nagoveštajima revizora, prvi izveštaj o kontroli očekujemo u oktobru - podvlači Koprivica.
- Voleo bih da Vlada Srbije u novom sastavu odvoji veći novac kako bi se kapacitet Državne revizorske institucije još povećao. Građani koji finansiraju Vladu, državne institucije i javne servise imaju pravo da svakog trenutka znaju gde je svaki njihov dinar završio i na šta je potrošen - zaključuje Avžner.
Savet za monitoring
Došlo je vreme da se vidi kako se trošio državni novac u RTV.
Marketinški stručnjak Igor Avžner kaže da pozdravlja odluku revizora.
Sumnjivo poslovanje
• Bivši urednici na RTV delili sebi basnoslovne plate koje su se kretale od 250.000 do čak 400.000 dinara
• Od 2008. godine, kad je Bojan Pajtić postavio svoje ljude u Upravni odbor, sa računa za izgradnju nove zgrade RTV nestalo je dva miliona evra
• Autorka emisije „Radar" Marina Fratucan, koja tvrdi da je žrtva političke čistke, dobijala je od bivšeg rukovodstva RTV godišnji honorar od čak 1.440.000 dinara, i to za samo jedan radni dan nedeljno
• RTV platila 3.120.000 dinara advokatskoj kancelariji Srđana Sikimića, savetnika Bojana Pajtića. Prethodno, advokate plaćali deset puta manje
• Bivše rukovodstvo RTV platilo 7.300.000 dinara za oglašavanje, a zakup bilborda dogovoren je s agencijom čiji je direktor hapšen u akciji „Rezač" krajem prošle godine.
IZVOR: "Informer"

Najnovije