Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Kalkan: Nema politike u promenama na RT Vojvodina, nisam član stranke

26.05.2016.
Nada

 

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine (RTV) je legalno izabran i ima pravo da bira svoj tim, izjavila je vršilac dužnosti glavnog urednika Prvog programa RTV Nada Kalkan i ocenila da nisu osnovani zahtevi učesnika protesta u Novom Sadu da članovi Upravnog odbora podnesu ostavke i da se ponište odluke o promenama na tom javnom servisu.
- Upravni odbor RTV je legalno izabran kada je prethodnom sazivu istekao mandat i to telo je imalo pravo da promeni direktora programa - objasnila je Kalkan.
Ona je precizirala da na RTV niko nije otpušten niti mu je promenjeno zvanje i da to što neki ljudi više ne uređuju dnevnik u pet nego druge dnevnike i vesti ne znači da i dalje nisu urednici i da ne rade urednički posao.
- Svi su ostali urednici i rade uredničke poslove - istakla je Kalkan i ukazala da je iznet niz neistina o dešavanjima na RTV i da mediji pogrešno javljaju da je bilo otpuštanja.
Kalkan je napomenula i da je Evropska federacija novinara, pozivajući se na izjave Vukašina Obradovića iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nedima Sejdinovića iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pogrešno prenela da je na RTV otpušteno sedam urednika. Ona je navela i da je Marina Fratucan, urednica emisije „Radar“ koja se emituje na RTV, na TV 892 pogrešno nazvana smenjenom urednicom RTV, iako ona uopšte nij zaposlena na RTV već uređuje tu emisiju i za to dobija honorar. Prema rečima Kalkan, emisija „Radar“ nastavlja da se emituje kao i do sada.

IZVOR: FONET

Najnovije