Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

BIRODI: Javni servisi u vlasništvu građana a ne vlasti

18.05.2016.
BIRODI

Najnoviji slučaj postizbornih smena u RT Vojvodine bez ikakve valjane evalucije rada ovog javnog medijskog je argument u prilog tvrdnji težni da se javni medijski servisi pretvore u perjanike vlasti po modelu TV Pink, kojem je država putem diskrecionog odlučivanja obezbeđuje sredstava za rad, a što ova medijska kuća uzvraća prigodnim izveštvanjanjem o vlasti na šta ukazuje monitoring izvšetavanja ove medijske kuće tokom izborne kampanje.

Saučesnik u procesu pretvarana medija u perijanika je i REM, koji svojim ćutanjem i konfuznim postupanjem stvara ambijent u kojem se mediji osećaju nesigurnim, a oni koji imaju moć i kapital slobodnim da sa medijima rade šta žele i šta mogu.
Biro za društvena istraživanja traži od REM da javnost upozna sa monitorinzima RT Vojvodine o isunjavanju obaveza kao javnovnog servisa, odnosno monitoringom izveštvanja izborne kampanje janvnih servisa i komercijalnih emitera sa nacionalnim frekvencijama
BIRODI poziva novu upravu RT Vojvodine da građane koji finansiraju javne servise upoznaju sa modelima i rezultatima evalucije rada urednika koji su smenjeni.
Odgovornost i integritet svake vlasti se ogleda u garantovanju autonomije javnih medijski servisa koji su vlasništvo građana, jer ih oni finansiraju zarad pravovremenog, objektivnog i relevatnog informisanja.
Diskrecionim smenama vlast vrši stvari za šta nije dobila mandat, već zloupotrebu,  voluntarističko „osvajanje“ javnih servisa zarad svoje promocije i propagande o trošku građana.
IZVOR: UNS

Najnovije