Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Tvrdišić: Ne prihvatam da nastavim sa radom na RTК2

03.11.2023.

Željko Tvrdišić saopštio je danas na svom Fejsbuk profilu da je okončao trogodišnji mandat na mestu direktora TV RTК2. Tvrdišić je u objavi na Fejsbuku napisao da je juče od predstavnika Radio-televizije Кosova (RTК) dobio ponudu da nastavi rad na televizijskom kanalu RTК 2, koji program emituje na srpskom jeziku, ali i da je ovu ponudu odbio.
Željko Tvrdišić je kao glavni razlog za odbijanje ponude naveo to što ne prihvata cenzuru Upravnog odbora RTК.
Pismo koje je uputio generalnom direktoru RTК Škumbinu Ahmetdžekaju prenosimo u celosti:
"Poštovani direktore Ahmetdžekaj,
Zahvaljujem Vam na ponudi da nastavim rad u TV RTК2 na mestu odgovornog urednika. Moj odgovor je - ne.
Da je ova ponuda stigla pre mesec dana i pre skandalozne odluke Borda RTК, kada sam neopravdano suspendovan sa posla 30 dana odgovor bi, siguran sam, bio drugačiji.
Odluka Borda RTК bila je klasičan udar na nezavisnu uređivačku politiku kanala na srpskom jeziku. Tom odlukom pogaženo je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu govora.
Bord RTК poslao je jasnu poruku svim zaposlenim na kanalu RTК2 – cenzurišite pojedince i političke organizacije ako iznesu mišljenje koje nije u skladu sa politikom Vlade Кosova.
Ja nisam prihvatio cenzuru i neću je nikada prihvatiti. To je jedan od glavnih razloga zašto Vam ovaj put kažem – ne.
Želim da Vas podsetim na nešto, što Vi sigurno znate, a to je da je TV RTК2 u prethodne tri godine, radila u skladu sa profesionalnim standardima i njena uređivačka politika bila je nezavisna, pravična, profesionalna, objektivna, izbalansirana i neutralna.
Na TV RTК2 u prethodne tri godine nije bilo ni jedne mrlje u programu i ni jednog skandala. To nije bio slučaj sa ostalim programskim jedinica Javnog servisa Кosova, ali i Bordom RTК.
Podsećam Vas da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.
Pravo javnosti je bilo da sazna da su u Gračanici 28. septembra građani ove opštine imali organizovano paljenje sveća i da je sa građanima bilo opštinsko rukovodstvo.
Novinarskim kodeksom precizirano je da “moguće dejstvo objavljene informacije na medij ili medijskog vlasnika ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju”. I nije, jer nisam želeo da cenzurišem.
Podsetiću Vas, a Vi to dobro znate, već tri godine TV RTК2 funkcioniše bez glavnog i odgovornog urednika. Кonkursi koje smo objavili za ovu poziciju bili su neuspešni zbog nedovoljnog broja zainteresovanih za ovaj odgovoran posao.
Taj posao sam radio ja tri godine bez jednog centa nadoknade, čestito i u skladu sa novinarskim kodeksom i profesionalnim standardima.
Prvog dana kada sam došao u Prištinu rekao sam da na TV RTК2 dolazim kao profesionalac i da ću odatle otići kao profesionalac. Vašu jučerašnju ponudu da nastavimo saradnju vidim kao potvrdu da sam u tome u potpunosti uspeo.
Molim Vas prenesite članovima Borda RTК, da ubuduće vode računa kada podižu ruke kako bi glasali za neke važne odluke, jer ruke kojima glasaju lako je oprati, ali prljavština sa jednog drugog dela tela teško se pere.
Svestan sam da ste i Vi bili pod strahovitim pritiskom minulog meseca ali profresija, demokratija i ljudskost se moraju braniti, složićete se.
Završio sam mandat na mestu direktora RTК2 časno i pored pretnji i mislim neuspelog pokušaja diskreditacije od strane jednog ministra koji nerazgovetno govori maternji jezik.
Na kraju želim da Vam se zahvalim na korektnoj i profesionalnoj saradnji koju smo imali do 30. septembra ali i nakon toga.
Molim Vas da ovo pismo pročitate na današnjem Menadžemtu RTК i sa njim upoznate BORD RTК.
Ovu priliku koristim da se zahvalim svim kolegama zaposlenim na Javnom servisu Кosova sa kojima sam u prethodne tri godine imao korektnu profesionalnu saradnju.
Želim Vam svako dobro.
Željko Tvrdišić“
Autor: J.M./ Fejsbuk profil Željka Tvrdišića Izvor: UNS/ Fejsbuk profil Željka Tvrdišića
Željko Tvrdišić (foto: Pres centar UNS)

Najnovije