Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministar Jovanović o medijskim zakonima: Urađena je velika reformska stvar za Srbiju

02.11.2023.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović jutros je na televiziji Hepi istakao da je donošenje medijskih zakona bio veoma inkluzivan proces u kom je Ministarstvo zajedno sa novinskim i medijskim udruženjima, kao i partnerima iz Delegacije EU, Misije OEBS-a, Ambasade Кraljevine Norveške i Fondacije Кonrad Adenauer radilo praktično godinu dana.
Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, nakon održanog sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u kojoj čestita usvajanje medijskih zakona i završetak uspešnih reformi, Jovanović je rekao da je znao da je Srbija na dobrom putu i da je urađena velika reformska stvar za Srbiju.
O radu na donošenju medijskih zakona istakao je da je lično išao na sve javne rasprave i okrugle stolove i pričao sa više od 300 ljudi, ali i da su pale zavese i pokazalo se pravo lice i isključivo interes jedne kompanije Junajted grupe kojoj nije bilo u interesu praktično da na tržištu ima ravnopravnu trku sa jednim državnim operatorom Telekomom Srbija.
Na pitanje da je to bio samo način da se Junajtedu vrati monopol u kablovskoj mreži u digitalnoj sferi kao što je to bilo ranije i kako je godinama radio u Pošti Srbije, bio zadužen za digitalizaciju i kablovsku mrežu КDS, a u to vreme bio svedok razvijanja privatne kompanije i suzbijanja Pošte Srbije, Jovanović je rekao:
- To je trebala da bude druga državna mreža i bila je dobra i ideja. Međutim, preko noći se pojavio čovek koji je do tada vodio videoteku i iz Кragujevca krenuo da razvija isto kablovsku mrežu, ali bez ikakvih tehničkih rešenja, razvlačeći kablove sa krova na krov. Mnogi predsednici opština ili gradova bili su pod pritiskom da zaključuju ugovore sa SBB-om, a ne sa Poštom Srbije. Vrhunac je bio to što smo dobili dopis iz tadašnjeg ministarstva koji je rekao zaustavite sve radove dok mi ne donesemo tehničke standarde. Za to vreme je SBB s krova na krov ili drveta na drvo razvijao svoju ilegalnu mrežu - istakao je ministar.
Izvor: Večernje novosti
Mihailo Jovanović (foto: RTS, snimak ekrana) 

Najnovije