Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Posle novinara „Danasa“, i novinarima portala i lista „Nova“ otkazi

31.08.2023.

 

U listu „Nova“ i portalu „Nova.rs“, kako saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS) četvoro stalno zaposlenih novinara dobilo je otkaz, a sa velikim brojem honorarnih saradnika, zbog, kako kažu, „smanjenja troškova rada“, raskinuta je saradnja.

„Osim sa mnom, sa oko dvadesetak kolega iz štampanog izdanja i sa sajta je prekinuta saradnja. Sve nam je saopšteno usmeno, nije bilo nikakvog pisanog obaveštenja. Prihvatio sam da me proglase za tehnološki višak, a sada idem na odmor“, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) novinar Nove, koji je želeo da ostane anoniman.

Glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs Mihajlo Jovićević rekao je za UNS da je saradnja raskinuta sa četvoro stalno zaposlenih novinara i nekoliko honorarnih saradnika.

„Nova.rs neće nastaviti saradnju sa određenim brojem honorarnih saradnika i četvoro stalno zaposlenih novinara i urednika na portalu i u novinama, a zbog želje da se bolje prilagodi situaciji na tržištu i ojača one sektore medija koji mogu doneti veći kvalitet portalu i novinama“, naveo je Jovićević.

Na pitanje UNS-a sa koliko je tačno honorarnih saradnika prekinuta saradnja nije želeo da odgovori. Honorarni saradnici su, kako kaže, bili spoljni saradnici, a ne novinari koji su svakodnevno bili u redakciji.

Jovićević dodaje da ova odluka neće uticati na kvalitet sadržaja na portalu Nova.rs.

„Cilj odluke je da se sa novom sistematizacijom otvori mogućnost za dodatne sadržaje portala i stavi veći fokus na postojeće, koje možemo da unapredimo i bolje plasiramo. Кao što znate, Nova.rs je mlad proizvod koji je - uprkos tome što je od pre godinu dana među pet najčitanijih portala u Srbiji - i dalje u fazi rasta i razvoja“, navodi Jovićević.

On ističe da je neophodno u hodu donositi odluke koje bi doprinele ostvarivanju dobrih rezultata, a da to nije uvek lako.

„Da bismo nastavili da svakog meseca stižemo do tri miliona korisnika interneta u Srbiji, potrebno je da u hodu procenjujemo koji je najbolji put da te rezultate ostvarimo, na tržištu koje je u velikoj meri pod kontrolom države i zato "neprijateljski" nastrojeno prema Nova.rs koji radi u okviru Junajted medija grupe“, navodi Jovićević.

Podsetimo, prošle nedelje je rukovodstvo dnevnog lista „Danas“, čiji je vlasnik takođe Junajted grupa odlučilo da, zbog „smanjenja troškova firme“ , četvoro stalno zaposlenih dopisnika raskine Ugovor o radu.

Direktorka Dan grafa, izdavača „Danasa“ Aleksandra Mitić UNS-u je potvrdila da je saopštila dopisnicima da će sa njima biti raskinut ugovor o radu i da im je ponudila honorarnu saradnju, jer su „u poslovnom gubitku i moraju da smanje troškove“.  

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Najnovije