Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Advokat Pušica: Zlatanović i Knežević su optuženi za verbalni delikt kao u Trećem rajhu

16.03.2023.

Advokat Marko Pušica izjavio je danas da optužni predlog Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu protiv novinara Dejana Zlatanovića i aktiviste Damnjana Kneževića predstavlja "pojačavanje" represije prema političkim nestomišljenicima.

Pušica je agenciji Beta kazao da je hipokrizija javotužilačke organizacije u predmetu Zlatanovića i Kneževića doživela vrhunac, "jer je ove ljude faktički optužila za verbalni delikt koji u našem krivičnopravnom sistemu nije kažnjiv".

 "Za podnošenje optužnog predloga od strane VJT u Beogradu protiv novinara Dejana Zlatanovića i aktiviste Damnjana Kneževića, zbog krivičnog dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, odbrana je saznala iz medija. Ovaj potez političke policije i tužilaštva ne predstavlja novu pojavu, jer se radi o pojačavanju represije prema političkim nestomišljenicima", kazao je advokat.

Dodao je da su "režimski mediji" od trenutka hapšenja pa do danas, konstantno stvarali atmosferu linča prema pritvorenima Zlatanoviću i Kneževiću, "kojima se praktično sudilo van suda i bez obzira na to da li postoje dokazi ili ne".

"Medijska mašinerija vlasti i tužilačkog aparata je svojim saopštenjem već izvršila nedopušten pritisak na javnost, jer je pre upoznavanja odbrane s optužnim aktom i dokazima, to učinila prema opštoj javnosti, izmeštajući suđenje iz nadležnih organa u tabloidni i senzacionalistički ambijent", ocenio je Pušica, smatrajući da to nije dopušteno.


Po njegovim rečima, ovo optuženje oslikava vrhunsku hipokriziju srpskog pravosuđa.
"Predmet optužbe predstavljaju shvatanja i politički stavovi naših branjenika izneti na zakonitom i uredno prijavljenom javnom skupu na Sretenje, a koji su u javnosti, kroz pisanje tabloida, prikazani kao već gotova stvar – kao pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, pa se sa osnovanim razlogom možemo prisetiti reči akademika Mihaila Đurića, koji je bio u sličnoj situaciji 1972. godine, a koji se zapitao: 'Ako je optužnica protiv mene podignuta na osnovu osude mojih shvatanja, koja je u javnosti već prikazana kao gotova stvar, šta je ostalo sudu da ispituje, proverava i presuđuje?'", kazao je advokat.

Pušica pita čije je naše pravosuđe, državno ili režimsko, "jer se na ovaj način režim brani od vlastitog naroda koji se služi slobodom govora i mišljenja".
"Hipokrizija javotužilačke organizacije je u predmetu Zlatanovića i Kneževića doživela svoj vrhunac, jer je pod velom jednog postojećeg krivičnog dela za koje ne poseduje nijedan dokaz, ove ljude faktički optužila za verbalni delikt koji u našem krivičnopravnom sistemu nije kažnjiv. Da li kritika javne vlasti može biti osnov za krivični progon po službenoj dužnosti? Mogao je, ali samo u Sovjetiji i Trećem rajhu kao istorijskim primerima, ne i u današnjoj Srbiji koja ima pisani Ustav i zakone", istakao je on.

Dodao je da je optužni predlog protiv Zlatanovića i Kneževića paradigmatičan i opasan presedan za ubuduće, jer se šalje poruka ostalim građanima da je kritika vlasti kažnjiva.

"U kakvom društvu i državi živimo, ako nas neko prvo poziva da koristimo ustavne garancije i slobode, da bi nas nakon toga krivično gonio? Predlog tužilaštva da se pritvor prema Zlatanoviću i Kneževiću produži zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo je besmislen i neosnovan, jer u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog dela, pa im se protvor ne može ni produžiti", naglasio je advokat.
Po njegovim rečima, neko ko je misleći čovek i kritičan prema vlasti ne može biti predmet krivičnog progona, niti se za to pritvara.

"Predlog tužilaštva da se Zlatanoviću i Kneževiću izreknu zatvorske kazne za izmišljeno krivično delo, takođe dovoljno govori o samom optuženju, jer se na taj način svima koji imaju nameru da kritikuju vlast, šalje poruka da mogu završiti u zatvoru", rekao je advokat Pušica i naglasio da odbrana očekuje da Viši sud u Beogradu odbije predlog tužilaštva za produženje prtivora i istovremeno odbije podneti optužni predlog.

Više javno tužilaštvo podnelo je juče Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Damjana Kneževića (34) i Dejana Zlatanovića (51) zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo produženje pritvora i da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

 Izvor: Politika

Najnovije