Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Jovanović: Tradicionalni mediji mogu i zbog komentara da odgovaraju, onlajn ne

25.11.2022.
Vlada

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da razvoj novih tehnologija pred društvo postavlja nove izazove u domenu slobode izražavanja, i da je problem što tradicionalni mediji mogu da budu pozvani na odgovornost, čak i zbog komentara koji su objavljeni, dok onlajn platforme ne mogu.

Razvoj novih tehnologija postavlja nove izazove u domenu slobode izražavanja pred društvo. Kako da se razvija odgovorna i održiva audiovizuelna medijska politika, rekao je Jovanović na otvaranju konferencije u Beogradu „Dizajnirano društvo – Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja“.

On je istakao da je Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji novu tehnologiju videla kao razvojnu šansu koju ne propušta i da je digitalizacija i dalje razvojna šansa koju ne propušta.

Jovanović je ukazao da je u poslednjih 10 godina IT sektor Srbije sedam puta povećao svoj izvoz i trenutno je najveća izvozna grana u zemlji.

Ove godine očekujemo 40 odsto veći izvoz u odnosu na prethodnu, i suficit od 1,5 milijardu evra. Očekujemo da 2030. godine izvoz u ovoj oblasti bude 30 milijardi evra, najavio je Jovanović.

On je ukazao da sve masovnija primena digitalnih tehnologija utiče na pravo slobode izražavanja, ali da Srbija radi na optimalizaciji uslova i razvoja i njene primene, ali uz poštovanje ljudskih prava.

Kasko je naglasio, pojava digitalnih tehnologila pokrenula je i strukturalne promene unutar medijskog tržišta, koje su dovele u pitanje opstanak tradicionalnih medija.

IZVOR: "Danas"

Najnovije