Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Branko Stamenković: Pretnja upućena Danasu ima unekoliko jaču konotaciju nego prethodne pretnje medijima

09.11.2022.
"Danas"

Dva dana nakon što je redakciji Danasa stigao preteći mejl, naslovljen sa „beogradski Šarli Ebdo“, u kome se kaže da će redakciju zasuti „salva metaka“, postignut je određeni napredak u istrazi ko je pošiljalac ovih poruka. Ovo je za Danas potvrdio Posebni tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara. On je objasnio da od početka postoji saradnja sa Švajcarskom, gde je servis Protona, sa koga je stigao preteći mejl.

– Švajcarska strana je reagovala onako kako smo očekivali u roku od nekoliko sati. Ova saradnja nastavlja se i dalje, i postoji maksimalna ozbiljnost i posvećenost u razrešenju ovog slučaja – naveo je Stamenković.

On nije mogao u ovom trenutku istrage da odgovara na pitanja o saznanjima do kojih se došlo, ali je naglasio da se čini da postoji određeni napredak o čemu će dalje javnost biti obaveštena.

Upitan o sličnim pretnjama koje su se dešavale u prošlosti, sagovornik Danasa je kazao da je bilo par slučajeva pretnji televizijama koje su dobile svoj pravni epilog.

– Nekim televizijama je prećeno postavljanjem ili bacanjem bombe na redakciju ili upotrebom vatrenog oružja. Izvršioci su otkriveni i procesuirani i dobili su odgovarajuće kazne u skladu sa zakonom. Takvih primera nema puno, možda par, s tim što imam osnova da smatram da ova pretnja koja je upućena (Danasu) ima unekoliko jaču konotaciju nego prethodne – navodi Stamenković.

On objašnjava da je trenutna kvalifikacija pretnji ugrožavanje sigurnosti, a da li će biti okarakterisano kao terorizam zavisi od prikupljenih dokaza.

– U ovom trenutku osnovna kvalifikacije je ugrožavanje sigurnosti. Međutim, videćemo kakve ćemo dokaze dobiti i šta će biti prikupljeno u toku dokaznog postupka. Ako bude osnova za težu kvalifikaciju, budite sigurni da će ta teža kvalifikacija biti uspostavljena. S tim da, ako se bude radilo o terorizmu, mi ćemo predmet predati Tužilaštvu za organizovani kriminal jer su oni nadležni – kaže Stamenković.

Pretnje Danasu stigle su sa Protonmejla, koji je baziran u Švajcarskoj. Da bi se došlo do informacija važnih za ovaj slučaj bila je potrebna saradnja sa švajcarskim vlastima.

Branko Stamenković objašnjava i da je ta saradnja uspostavljena zahvaljujući činjenici da je Srbija, kao i Švajcarska, jedna od potpisnica konvencije Saveta Evrope koja omogućava brzu saradnju preko kontakt tačaka u dve zemlje.

– Na osnovnu člana 35 Konvencije o sajber kriminalu Saveta Evrope sve države koje su ratifikovale ovu konvenciju, što je Srbija učinila 2009. godine, u obavezi su da uspostave kontakt tačke za brzu reakciju koje su na raspolaganju 24 časa dnevno sedam dana u nedelji tokom cele godine. Svih 67 zemalja koje su ratifikovale ovu konvenciju, a u ovom trenutku još nekih 13 država je u postupku ratifikacije, imaju obavezu da u okviru svog krivično-pravnog sistema imaju kontakt tačke za brzu reakciju, koje služe ne samo za kontakt već i za razmenu informacija, ali i za razmenu elektronskih dokaza koji se mogu koristiti u predmetima koji su visokotehnološkog tipa odnosno kako se kolokvijalno kaže sajber kriminala – objašnjava Stamenković.

On dodaje da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima dve kontakt tačke – jedna je u policiji, i ona je informativno-operativnog karaktera, dok je druga tačka u Posebnom tužilaštvu za viskotehnološki kriminal i tiče se tužilačke saradnje.

– To znači da smo mi kao tužilaštvo, zajedno sa policijom i ovog puta putem policije, jer policija ima za ovakve brze kontakte i sigurne kanale komunikacije, poslali u skladu sa Konvencijom zahtev švajcarskoj brzoj kontakt tački da nam obezbedi određene podatke koje smatramo da su od značaja za postupanje u dokaznom postupku – navodi Stamenković.

Pored pokretanja međunarodne saradnje, za brzo postupanje u ovom slučaju bili su važni i domaći sporazumi.

– Republičko tužilaštvo, šest godina unazad je potpisinica sporazuma o saradnji sa novinarskim udruženjima kada je zaštita novinara u pitanju. Taj sporazum nas je još od 2016. godine obavezivao na hitno postupanje. Uz to Republički javni tužilac je donela u decembru 2020. godine obavezno uputstvo koje je obavezalo svih 90 javnih tužilaštava da urgentnom postupaju kada je ugrožena bezbednost novinara i redakcija. U okviru tog obaveznog uputstva svako tužilaštvo ima obavezu da u roku od 24 časa započne postupanje a u roku od narednih 48 sati redakcija ili oštećeni novinar moraju da budu kontaktirani radi obavljanja razgovora u tužilaštvu i pružanja podatak – navodi Stamenković.

Pretnje redakciji Danasa stigle su u nedelju na mejl glavnog urednika. U nedelju je o pretnjama obaveštena policija i tužilaštvo koji su odmah reagovali.

IZVOR: "Danas"

Najnovije