Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministar Jovanović: Do kraja marta doneti predloge Zakona o javnom informisanju i Zakona o elektronskim medijima

04.11.2022.
Vlada

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na sastanku sa predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja rekao je da do kraja marta treba da budu načinjeni predlozi Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima i dodao da iduće nedelje Vlada treba da formira radnu grupu za izradu Zakona o javnom informisanju i medijima.

U razgovoru sa čelnim ljudima devet novinarskih i medijskih asocijacija je istakao da će radnu grupu činiti upravo organizacije koje su prisustvovale današnjem sastanku odnosno učestvovale u izradi Medijske strategije i akcionog plana za njeno sprovođenje.

Na ovim dokumentima radili su Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje radio stanica (RAB-Srbija), Asocijacija medija, Lokal pres, Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Osim ovih novinarskih i medijskih organizacija u Radnoj grupi za izradu Zakona o javnom informisanju i medijima učestvovaće i 10 predstavnika javne uprave, rekao je ministar Jovanović. Inače, dosadašnja Radna grupa za izradu Zakona o javnom informisanju i medijima imala je 35 članova.

Na sastanku je učestvovao i šef Delegacije Evropske unije Emanuel Žofre, koji je rekao da je ovaj sastanak dobar signal koji pokazuje zainteresovanost novog ministra za proces sprovođenja Medijske strategije. On je dodao da će Ministarstvu  odnosno radnim grupa za izradu medijskih zakona vrata Evropske unije biti široko otvorena, tehnički i finansijski.

IZVOR: UNS

Najnovije