Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Otvoren evropski njuzrum, Tanjug rame uz rame sa najbolijma

07.09.2022.

BRISEL - U srcu Evropske unije, u Briselu, svečano je

otvorena Evropska redakcija (European Newsroom - ENR), zajednički projekat 18 evropskih novinskih agencija, u kojem učestvuje i Tanjug, a čiji je cilj nepristrasno i nezavisno informisanje o najvažnijim evropskim temama.

U Evropskoj redakciji učestvuju najveće i najznačajnije novinske agencije, poput nemačke agencija DPA i francuskog Frans presa, koje su i pokretači ovog projekta, kao i italijanska ANSA, rumunski AGERPRES, austrijska APA, ATA iz Albanije, kao i belgijska Belga, bugarska BTA, španske EFE i Europa Press, zatim Fena iz BiH, Hina iz Hrvatske, severnomakedonska MIA, slovenačka novinska agencija STA i slovačka TASR.

U prostorijama agencije Belga, uspostavljena je zajednička redakcija u kojoj dopisnici svih učesnica imaju svoje radno mesto, gde mogu međusobno da sarađuju, razmenjuju informacije i kontakte, što će olakšati i poboljšati rad ovih evropskih novinskih agencija, koje formiraju javno mnjenje u svojim zemljama.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Evropske komisije, kao i gosti iz sveta politike, diplomatije i medija, a obratio se potpredsednik EK za promovisanje evropskog načina života Margaritis Shinas. Shinas je za Tanjug rekao da je pokretanje evropske redakcije veoma važno, jer je potrebno da se govori o Evropi na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da globalna situacija sve više komplikuje i postaje sve teža. "Potrebno je da informacije budu čiste, zasnovane na činjenicama, kako bismo imali jasnu debatu o Evropi. Nema bolje mogućnosti da se to sprovede, nego preko prave evropske redakcije, koja je otvorena ne samo za države članice EU, već i za zemlje kandidate", rekao je Shinas.

Glavna i odgovorna urednica Tanjuga Jovana Joksimović, na svečnosti u Briselu, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici evropskih agencija i briselske administracije, rekla je da je velika čast biti deo tako velike porodice.

"Velika je privilegija što smo dobili priliku da budemo deo velike evropske agencije, koja je zvanično počela sa radom, i ima velike ambicije, jer i Tanjug ima velike ambicije i mislim da smo našli zajednički cilj i da ćemo u narednom periodu sarađivati veoma dobro", rekla je Joksimović.

Podsetila je da su tekstovi Tanjugovih novinara, od uspostavljanja sajta zajedničke evropske redakcije, već nekoliko meseci, bili vodeći na naslovnoj strani.

"Mislim da imamo dobru sinergiju i da će se naša saradnja razvijati u dobrom smeru", rekla je Joksimović.

Ukazala je da Evropska redakcija novinskih agencija insistira na objektivnosti, tačnosti i preciznosti, što je, kaže, i zaštitni znak Tanjuga. Evropska redakcija počela je sa radom 1. jula, objavljivanjem vesti na zajedničkom sajtu. Kroz projekat, koji finansira Evropska komisija, agencijama je pružena mogućnost za zajednički razvoj novinarskih standarda, proveru činjenica kao i jednak pristup informacijama, čime se otvara put za sveobuhvatno i raznoliko izveštavanje preko nacionalnih granica. Cilj projekta je distribucija nacionalnih vesti, informisanje na nepristrasan i nezavisan način kao i profesionalni pristup vestima i izvorima koji su mimo propagande i lažnih vesti.

U Briselu očekuju da će Evropska redakcija uspostaviti "centar novinarskog kvaliteta i integriteta u srcu EU", i naglašavaju da je njen moto - agencije koje rade zajedno i ravnopravno, moto i cele ujedinjene Evrope.

Agencije učesnice projekta imaju priliku i za obuku, dalje obrazovanje i zajednički razvoj novinarskih standarda, navodi ENR. Redakcija je zamišljena kao mesto razmene za dopisnike novinskih agencija, jer je Brisel važno sedište gde se donose propisi koji direktno utiču nа milione ljudi ne samo u zemljama članicama EU, već i u zemljama koje nastoje da postanu članice Unije.

ENR objavljuje dva puta sedmično sažetke od nekoliko izabranih vesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija radi sažetak na svom jeziku, a iz toga se onda napravi selekcija vesti koja se prevodi na engleski, francuski i nemački. Jednom sedmično ENR objavljuje na engleskom priču o prethodno dogovorenoj temi, u čemu mogu učestvovati sve agencije.

 

 

IZVOR: Tanjug

Najnovije