Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Maja Sever: Zaposleni u javnim medijskim servisima krivi za gubitak poverenja građana

28.06.2022.

 

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever izjavila je danas da regionalni javni medijski servisi gube poverenje građana, i da za to najveću krivicu snose zaposleni u tim medijskim kućama.
"Ako me pitate za budućnost javnog medijskog servisa, ona, čini se nije baš svetla, iako smatram da bi trebalo da bude, i da bi se za njegovu budućnost trebalo svi zajedno boriti, pogotovo mi iznutra, koji moramo postati svesni svoje uloge i odgovornosti, ali i svesni koliko javni servisi mogu pomoći medijskom okruženju i drugima", rekla je Maja Sever, koja i sama radi na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).
Ona je rekla da je dužnost novinara da preispituje sve i svakoga.
"Radim više od 30 godina u novinarstvu i uverila sam se mnogo puta da se stvari menjaju. Sada si gore, a vrlo lako možeš završiti i dole. Mnogo puta sam svedočila da se neko ko je bio pri vlasti, ili da tako kažemo – u milosti, potom našao na udaru", rekla je ona.
Maja Sever je istakla da od osamdesetih postoji trend urušavanja položaja i ugleda novinara.
"Izgubili smo poziciju, i to ne samo na ovim prostorima, koju smo osamdesetih imali u društvu. Uprkos internetu i društvenim mrežama, uprkos tome što danas postoje brojni izvori informisanja, mislim da je pozicija profesionalnog novinara sve važnija", rekla je ona
.Dodala je da živimo u vremenu kada su novinarima kacige i "panciri" postali osnovni deo opreme, i to ne samo na ratnim područjima."Novinari su izloženi snažnim pritiscima i na svojim radnim mestima, i tokom izveštavanja sa terena, na protestima... Da ne govorimo o onlajn-zlostavljanjima i napadima, koji su gotovo svakodnevni", rekla je Maja Sever.

IZVOR: BETA

 

Najnovije