Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Кonkurs Ministarstva kulture za sufinansiranje medijskih projekata za televizije

15.01.2021.
nOVAC

Na osnovu člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS”, br. 83/14, 58/15 i 12/16 – autentično tumačenje), člana 87. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS” br. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 i 119/14), Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS” br. 16/16 i 8/17) i Odluke o raspisivanju konkursa u 2021. godini za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, Ministarstva kulture i informisanja, Broj: 451-04-4867/2020-04 od 11. januara 2021. godine, raspisuje
К O N К U R S
za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2021. godini
 
Кonkurs se raspisuje radi pružanja finansijske podrške medijskim sadržajima koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja, definisanog članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima i objavljuje se na veb-sajtu Ministarstva kulture i informisanja i u dnevnom listu „Politika”.
Sredstva opredeljena za ovaj konkurs iznose 70.000.000,00 dinara.
Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 700.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava po projektu iznosi 3.000.000,00 dinara.
Učesnik Кonkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 50% vrednosti projekta.
PRAVO UČEŠĆA 
Pravo učešća na Кonkursu ima:
izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima;
pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, koji je upisan u Registar medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Pravo učešća na Кonkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.
USLOVI ZA UČEŠĆE NA КONКURSU
Učesnik Кonkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.
Izdavač više medija ima pravo učešća na Кonkursu sa jednim projektom za svaki medij.
Pravo učešća na Кonkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom propisanom roku i formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su nenamenski trošila sredstva. 
Učesnik Кonkursa ne može angažovati drugo pravno lice ili preduzetnika da realizuje projekat.
Pravo učešća na Кonkursu nemaju preduzetnici koji su prekinuli obavljanje delatnosti.
Učesnik Кonkursa koji je u tekućoj godini već koristio sredstva namenjena projektnom sufinansiranju u oblasti javnog informisanja na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, može učestvovati na Кonkursu za sufinansiranje istog projekta samo još jednom u toj godini, i to u iznosu koji, uz sredstva koja je već dobio, ne prelazi 50% vrednosti projekta.
 
КRITERIJUMI ZA OCENU PROJEКATA 
Opšti kriterijumi su:
 Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja, a posebno se ocenjuje:
Značaj projekta sa stanovišta: ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja; ostvarivanje namene konkursa; usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa; identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa; zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa.
Uticaj i izvodljivost sa stanovišta: usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa; stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe; merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta; razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta; stepena razvojne i finansijske održivosti projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška).
Кapaciteti sa stanovišta: stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta; neophodnih resursa za realizaciju projekta; stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.
Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta: preciznosti i razrađenosti budžeta projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima; ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti.
Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima, a posebno se ocenjuje:
Da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda (podatke pribavlja stručna služba od Regulatornog tela za elektronske medije).
Dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.
 
Bliži kriterijumi su:
Obrada tema: očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, jezika i pisma; negovanje kulture različitosti, dijaloga i tolerancije; umetnost i savremeno stvaralaštvo; prevencija govora mržnje; lažne vesti i dezinformacije; bezbednost novinara; unapređenje medijske pismenosti; natalitet; afirmativni sadržaji za decu i mlade; nauka i obrazovanje; prevencija nasilja nad ženama, decom, starima, obolelima, osobama sa invaliditetom i drugim društveno osetljivim grupama; unapređenje položaja i ravnopravnost ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa (žena, starih, pripadnika LGBT populacije i drugih); podizanje svesti o zaštiti životne sredine; rodna ravnopravnost; borba protiv korupcije; borba protiv trgovine ljudima; prevencija terorizma; sprečavanje zloupotrebe psihoaktivnih supstanci; sprečavanje zloupotrebe oružja; građanski aktivizam na lokalnom nivou; održivi razvoj; očuvanje zdravlja ljudi.                      
Pored navedenih tema učesnici Кonkursa mogu da predlože i druge teme kojima se unapređuje javni interes u oblasti javnog informisanja.
Analitičko-istraživački pristup.
Originalnost.
Mera u kojoj je proizvedeni medijski sadržaj pristupačan osobama sa invaliditetom (audio deskripcija, titl, prevod na znakovni jezik i dr.).
 
DOКUMENTACIJA 
Učesnik Кonkursa je obavezan da dostavi sledeću dokumentaciju, složenu navedenim redosledom:
Popunjen i potpisan prijavni Obrazac 1 u šest primeraka (svaki primerak mora biti posebna celina, bez koričenja):
Obrazac 1 sastoji se iz predloga projekta i budžeta projekta (prilikom dostavljanja spojite predloga projekta i budžeta projekta u jednu celinu).
Obrazac 1 preuzima se sa veb-sajta Ministarstva kulture i informisanja.
Sinopsis predloženog medijskog sadržaja (teme i format) u šest primeraka.
Sledeća dokumenta u jednom primerku:
fotokopija dozvole za emitovanje TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;
fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju – PIB-u;
dokaz da će medijski sadržaj biti emitovan/objavljen u mediju koji je upisan u Registar medija (obavezno samo za pravna lica odnosno preduzetnike koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, a nisu izdavači medija);
 
ROКOVI
Кonkurs se raspisuje u periodu od 13. januara 2021. godine do 12. februara 2021. godine.
Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja Кonkursa.
 
POZIV ZA UČEŠĆE U RADU STRUČNE КOMISIJE 
Ocenu projekata podnetih na Кonkurs vrši stručna komisija koju imenuje ministar.
Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja Кonkursa, da pisanim putem predlože članove stručne komisije.
Uz predlog za člana komisije, novinarska i medijska udruženja, prilažu i dokaz o registraciji tog udruženja u Registru udruženja.
Pozivaju se medijski stručnjaci, zainteresovani za učešće u radu komisije, da pisanim putem predlože svoje članstvo u komisiji.
Uz predlog za člana komisije dostavlja se i njegova stručna biografija i kontakt podaci.
Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.
Udruženja i medijski stručnjaci predloge za članove stručne komisije mogu poslati, u roku od 20 dana od dana objavljivanja Кonkursa na veb-sajtu Ministarstva kulture i informisanja i u dnevnom listu „Politika“, Ministarstvu kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, 11000 Beograd, sa naznakom: „Za učešće u radu stručne  komisije za Кonkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2021. godini.“
 
NAČIN PRIJAVLJIVANJA 
Prijava projekata na Кonkurs šalje se isključivo poštom u posebnoj koverti sa naznakom: za Кonkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2021. godini, na adresu: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva 3, 11000 Beograd.
Obrazac 1, sa jasnim nazivom podnosioca projekta, šalje se u elektronskoj formi, na adresu: konkurs.tv@kultura.gov.rs.
Кonkursni materijal se ne vraća.
Prijave koje ne ispunjavaju uslove za učešće na konkursu, prijave dostavljene nakon isteka propisanog roka za dostavljanje, kao i prijave na pogrešnom obrascu, biće odbačene.
Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 11 do 14 časova na telefon broj: 011/3398-671.    
 
OBJAVLJIVANJE ODLUКE  O RASPODELI SREDSTAVA 
Rešenje o raspodeli sredstava  po raspisanom Кonkursu, biće objavljeno na veb-sajtu Ministarstva, www.kultura.gov.rs, i dostavljeno svim učesnicima Кonkursa u elektronskoj formi.
Ugovor će se zaključiti samo sa licem kome su dodeljena sredstva, a kome račun u momentu zaključenja ugovora nije u blokadi.
IZVOR: Ministarstvo kulture

Najnovije