Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

NUNS: Premijerka nema vremena za delegaciju EFJ

08.01.2018.
Brnabic

Nezavisno udruženje novinara Srbije negodovalo je jer se premijerka Srbije Ana Branabić, kako je iz Vlade objašnjeno, zbog ranije utvrđenih obaveza neće sastati s delegacijom najveće evropske novinske organizacije koju će predvoditi predsednik Mogens Bliher Bjeregard.

U saopštenju NUNS-a je navedeno da je iz Vlade Srbije stigao "kratak birokratski odgovor: premijerka Ana Brnabić je zainteresovana za sastanak sa delegacijom EFJ-a, ali je zauzeta ranije utvrđenim obavezama".

Udruženje navodi da je predsednik Evropske federacije novinara Bjeregard uputio 20. decembra zvaničan dopis najvišim zvaničnicima Srbije s molbom za sastanak sa njim, zamenikom direktora IPI (Međunarodni institut za štampu) Skotom Grifinom i generalnim sekretarom SEEMO (Medijska organizacija Jugoistočne Evrope) Oliverom Vujovićem.  

Dopis je poslat premijerki, ministru za informisanje Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.  

NUNS smatra da je premijerka svakako morala naći vremena za razgovor s delegacijom EFJ upravo zbog misije s kojom predstavnici te organizacije dolaze u Beograd.  

Delegacija EFJ želi da u razgovorima s predstavnicima vlasti i medijske zajednice ustanovi kakvo je stvarno stanje medijskih i novinarskih prava i sloboda u Srbiji.  

NUNS navodi da je Evropskoj federaciji novinara poznato da stotine novinarskih i medijskih asocijacija, organizacija civilnog društva i medija okupljenih u Grupi za slobodu medija smatraju da su medijske i novinarske slobode u Srbiji veoma ugrožene, dok izvršna vlast na čelu s Anom Brnabić tvrdi suprotno.  

U tom kontekstu, NUNS ističe da posebno zabrinjava nedavna izjava premijerke da je napravila ozbiljan presedan kada se sastala s predstavnicima Grupe za slobodu medija, "jer je reč samo jednoj grupi".  

To udruženja navodi da su predstavnici Grupe za slobodu medija 14. novembra predali premijerki zahteve, među kojima su i formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada ugašene agencije Tanjug.  

Iako se javno obavezala da će odgovoriti u roku od dve nedelje od kada su joj predati zahtevi, Brnabić je to učinila tek 21. decembra, dan pošto je dobila poziv za razgovor s delegacijom EFJ.  

Nezadovoljna odgovorima premijerke, Grupa za slobodu medija je najavila da će "i u 2018. organizovati protestne akcije i tražiti podršku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva, uverena da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uređenog medijskog tržišta, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu".  

NUNS nastoji da zajedno s drugim članicama EFJ - Udruženjem novinara Srbije i Sindikatom novinara Srbije - organizuje seriju sastanaka predstavnika EFJ s relevantnim predstavnicima novinarske profesije, medija i države.  

Delegacija EFJ-a će javno saopštiti svoje utiske i stavove 19. januara na kraju konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati NUNS-ovog godišnjeg istraživanja Indikatori za slobodu medija i bezbednost novinara

IZVOR: NUNS

Najnovije