Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Otvoreno pismo predsednice SINOS neformalnoj Grupi za slobodu medija

15.11.2017.

Poštovani, 

Povodom vaših zahteva juče dostavljenih Vladi Srbije kojim, izmedju ostalog, tražite da se država povuče iz „Večernjih novosti“,  kao novinarka ove Kompanije i predsednica jednog od dva reprezentativna sindikata u ovoj medijskoj kući,  javno vam poručujem: Dalje od „Novosti“!

Novinarska udruženja okupljena  u „neformalnu Grupu za slobodu medija” insistiranjem prethodnih godina na izlasku države iz medija napravila su već ogromnu štetu na medijskoj sceni : Odgovorni su što je u Srbiji urušeno novinarstvo na lokalnom nivou, što su nekada odlične redakcije postale lak plen partijskih funkcionera,  a  to je doprinelo daljoj  tajkunizaciji I taboidizaciji medija. U  strahu od otkaza zaposleni su, i tamo gde gazda nije tražio, sami gasili sindikalne podružnice. Iste te novinare, osiromašene I uplašene, nespremene da štite svoja zakonom garantovana prava, novinarska udruženja koja deluju u okviru vaše Grupe su pozivala da brane javni interes(?).

I sada zahtevaju da se isti  model primeni u slučaju “Politike”, “Novosti” I “Dnevnika”. Ne odustaju ni od zahteva  da sa radom prestane agencija Tanjug, kako bi vlasnici Foneta I Bete, članovi vaše Grupe, mogli da posluju bez ozbiljne konkurencije. Kako to realizovati? Formiranjem nove radne grupe pri Ministarstvu kulture I informisanja koja bi trebalo da usvoji medijsku strategiju koju ste, očito, već sami pripremili. Odlazak vaših predstavnika iz aktuelne Radne grupe, valjda je svima sada jasno, bila je farsa.

Izjavom da u aktuelnoj Radnoj grupi “više nema predstavnika novinara” vi ste nas profesionalno poništili. Odakle vam pravo da osporite legitimitet našeg predstavnika (i celog Medijskog saveza Srbije)  dr Milana Petkovića, bivšeg  urednika nekada odlične Niške televizije, predsednika Izvršnog odbora Profesionalnog udruženja novinara Srbije, člana Upravnog odbora Društva novinara Niša, I člana  Izvršnog odbora  Sindikata novinara Srbije? Da li zato što insistira na formiranju regionalnih javnih servisa, onako kako su 2009.  godine u Medijskoj studiji predložili eksperti  Evropske komisije I kako je bilo predviđeno prethodnom Medijskom strategijom koja u ovom delu nije ugrađena u medijske zakone? Upravo je dr Petković još 2013. godine , tada kao kopredsednik Koalicije zaposlenih u medijima, predložio da opštine izdvajaju dva posto za finansiranje medija : jedan posto za finansiranje regionalnih I lokalnih javnih servisa i jedan posto za sufinansiranje  komercijalnih medija , što je medijska koalicija tada odbacila.

Da  li je naš predstavnik sporan zato što zahteva uspostavljanje socijalnog dijaloga I što traži da postojanje sindikalne organizacije bude jedan od kriterijuma kod projektnog sufinasiranja? Treba li više  podsećati da poslodavci u medijima, računajući članove vaše Grupe, zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da se organizuju u poslodavačku organizaciju I time onemogućavaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi  zaštitio sve novinare I zaposlene u medijima.

Udruženja koja deluju u okviru vaše Grupe na svaki način negiraju I opstruišu rad Sindikata novinara Srbije iako smo mi, od 2005.  godine član  Evropske I Svetske federacije novinara. Naše  uporno ukazivanje  na  neophodnost uspostavljanja socijalnog dijaloga  kod vaših članova  izazivalo je provokativno zevanje i demonstrativno napuštaje skupova  kako  bi nam javno pokazali koliko smo “dosadni  I nerelevantni”. Ukoliko Srbija ostane na putu na kojem i vi insistirate, dijalog izmedju poslodavaca I sindikata biće vrlo brzo neminovnost  I pored  konstantne cenzure I diskriminacije koju udruženja u vašoj Grupi sprovode prema Sndikatu novinara Srbije. Dakle, pregovaraćemo, sa vama ili bez vas.

Dragana Čabarkapa

U Beogradu, 15. Novembar 2017.

IZVOR: SINOS:

Najnovije