Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Stečajni upravnik „Privrednog pregleda“ najavljuje prodaju

06.07.2017.
"Privredni pregled"

„Stečajni postupak lista ’Privredni pregled’ započet je 22. septembra 2016, a list je prestao da izlazi u decembru 2015. godine.

„Pravo na korišćenje žiga, kao intelektualna imovina, ustupljena je Privrednoj komori. Ostala imovina skoro i da nema vrednost. Ostali su kompjuteri, stolovi i kablovi stari više od 13 godina. Radnici ne rade godinu i po dana, sve je u blokadi. Ako list nema nikakvu delatnost, nema ni budućnost. Velika je šteta da se ugasi,“ kaže Kotur. 
Poslednji tehnički urednik beogradskog ekonomskog lista „Privredni pregled“ Zoran Mihajlović za UNS kaže da su zaposleni bili ti koji su podneli inicijativu za pokretanje stečajnog postupka.
„Zaposleni su zbog nesloge među suvlasnicima firme Ecoprint, koja je izdavala list ’Privredni pregled’, ostavke koju je podneo tadašnji direktor, kao i dugova koji iznose više od 150.000 evra, a kako bi rešili nezavidnu situaciju u koju su zapali, pred Privrednim sudom u Beogradu podneli predlog za pokretanje stečajnog postupka“, kaže Mihajlović.
Kako pojašnjava, „od 2003. godine, list ’Privredni pregled’ izdavala je firma Ecoprint, u kojoj je češki državljanin posedovao 55,6 odsto vlasništva, dok je preostalih 44,4 odsto bilo u rukama četvorice srpskih državljana, bivših radnka ’Privrednog pregleda’. Vremenom je Ecoprint počeo da ostvaruje i znatan profit“, kaže Mihajlović, ali napominje da je nakon tog perioda „nastupilo vreme kada su zaposleni dugo primali minimalac“.
„Novine i sva izdanja nisu izlazila od decembra 2015. godine, ’dnevne novine’ u 2015. godini izlazile su dva puta nedeljno, a zbog neprofesionalnog odnosa prema štampariji ‘Politika’, nagomilali su se dugovi zbog kojih je štamparija u septembru 2015. obustavila dalje štampanje izdanja,“ kaže Mihajlović.
On dodaje da je ’Privredni pregled’, nakon prestanka štampanja u štampariji ’Politika’, ponovo počeo da izlazi pod okriljem novinske kuće ’Kurir’, „sa kojom je rukovodstvo, kako je obavestilo zaposlene, bilo u pregovorima o strateškom partnerstvu“.
„Sredinom decembra 2015. godine ’Kurir’ je prestao da štampa ’Privredni pregled’, a zaposleni su obavešteni da je 'Kurir' prekinuo razgovore o partnerstvu, bez obrazloženja“, objašnjava Mihajlović.
Mihajlović kaže da su se, kada im je rečeno da su prekinuti pregovori sa redakcijom ‘Kurira’, članovi sindikata obratili većinskom vlasniku i ponudili mu da svoj vlasnički udeo prenese na „Sindikat medija Nezavisnost“.
„Kada je većinski vlasnik poslao ugovor o prenosu vlasništva na sindikat, došlo je do odluke sindikata da od toga odustane. Bio je to prvi put da su zaposleni dobili vlasništvo na poklon i mogućnost da se to i realizuje. Nažalost, do realizacije nije došlo i ‘Privredni pregled’ je otišao u stečaj“, rekao je Mihajlović.
Nekadašnja glavna i odgovorna urednica lista „Privredni pregled“ Branislava Petrović rekla je za sajt UNS-a da je poslednji broj lista izašao u septembru 2015. godine ali da je ranije počeo da proređuje svoja izdanja.
Ona navodi da su radnici na birou od septembra, ali da se nada da će neko kupiti list „jer je to jedini i najstariji ekonomski list u Srbiji i da je velika šteta i nepravda načinjena i prema radnicima i prema čitaocima“.
Jedan od bivših zaposlenih u „Privrednom pregledu“, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je UNS-u da su u septembru prošle godine svi zaposleni bili upućeni na biro jer je pokrenut stečaj.
„Ne znam šta se dalje planira, da li će list dobiti novog vlasnika i da li će biti kupljen. Ipak je to list čije je prvo izdanje izašlo pre 95 godina. Nadam se da će se sa aktivnim radom nastaviti u novoj varijanti“, rekao je on.
Sajt pregled.rs, elektronsko izdanje lista „Privredni pregled“, i dalje je dostupan, a poslednji tekst objavljen je u oktobru prošle godine, dok su na zvaničnim Fejsbuk i Tviter profilima poslednje objave iz oktobra 2015. godine.

IZVOR: UNS

 

Najnovije