Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Srbija: Neiskrena osuda napada na novinare

21.06.2017.
EU

Od tužilaštva se očekuje da istraži ko je nasilno sprečavao novinare da izveštavaju o incidentima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića i zašto policija nije reagovala.

 Iz vladajuće stranke ocenjuju da je ceo incident unapred izrežiran.
Dan nakon što je i u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji usvojenoj 14. juna, od vlasti u Srbiji zatraženo da „javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi“ Aleksandar Vučić osudio je napade na novinare koji su se dogodili tokom njegovog polaganja zakletve i preuzimanja funkcije predsednika Srbije. Sve što je rekao potom i sve što su izgovarali funkcioneri njegove stranke do tada, nije ubedilo javnost u Srbiji da je ta osuda iskrena.
U danu inauguracije , 31. maja, nepoznati muškarci, na očigled policije, fizički su maltretirali šestoro novinara i nisu im dozvoljavali da rade svoj posao. Ispostavilo se naknadno da je to bilo obezbeđenje Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića, koje je, bez zakonom propisanih oznaka, obezbeđivalo skup podrške ispred Narodne skupštine Republike Srbije gde je trajala svečanost.
„Policija vam ne može pomoći“
Među Vučićevim pristalicama našli su se i oni koji ga ne vole – aktivisti pokreta Protiv diktature i članovi pojedinih opozicionih stranaka. Kada je videla da nekoliko muškaraca nasrće na jednog demonstranta, novinarka dnevnog lista Danas je pokušala da to snimi ali je muškarac, verovatno član “obezbeđenja”, obgrlio odpozadi i tako izneo van prostora sa kojeg je izveštavala.
Novinare portala Insajder i VICE koji su takođe izveštavali sa skupa i videli isti incident, nasilnici su opkolili, zapretili da će ih fizički napasti i da „ništa ne sme da izađe u javnost“.Na konstataciju novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da im „policija ne može pomoći“, preneo je Insajder. I zaista, policija je nemo stajala, posmatrala šta se dešava i nije reagovala kada su se novinara obratili za pomoć. U sličnoj situaciji našla se i novinarka portala Espreso, saopštio je taj medij.
Par stotina metara dalje novinarka Radio Beograda izveštavala je sa skupa građana koji su protestovali protiv novog predsednika. Desetak muškaraca ih je fizički napalo ne dozvoljavajući da se približe Skupštini a na pitanje novinarke ko su i koga predstavljaju samo su je odgurnuli i izbili diktafon iz ruke. I ovaj incident policija je posmatrala bez reakcije.
Kada se čulo da su novinari i građani napadnuti, policija je saopštila da “povodom brojnih netačnih navoda… kako policija nije preduzela odgovarajuće mere…Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava javnost da je reč o tendencioznim, zlonamernim i neistinitim tvrdnjama“.
Dnevni list Danas je podneo krivičnu prijavu protiv SNS kao organizatora skupa zbog napada na novinarku, novinarska udruženja su uputila proteste a predsednik Vučićse izvinio „ukoliko su neki novinari napadnuti“.
“Novinari deo unapred režiranog scenarija”
Dve nedelje kasnije, 13. juna, “Danas” objavljuje fotografije otkupljene od fotoreportera koji je snimio ceo incident na kojima se jasno vidi kako su novinarka i građani koji su protestovali nasilno “izneseni” sa skupa podrške. Policija i tužilaštvo su potom objavili da su identifikovali i saslušali sve osobe sa snimaka i to je za sada sve što je poznato iz istrage.
U interpretaciji incidenata koja je usledila u medijima pod kontrolom vladajuće stranke predsednika Vučića, fokus je sa novinara koji su maltretirani i policije koja nije reagoavala, pomeren na nevelik broj građana koji su došli na skup podrške da bi protestovali.
Tako je i sam Vučić, nakon inauguracije, mnogo više pažnje posvetio kontramitingašima i poručio da “moraju da odgovaraju i oni koji su došli da provociraju i koji su želeli da izazovu masakr”.
Narodni poslanik ove stranke Vladimir Đukanović otišao je korak dalje i u svojoj kolumni u visokotiražnom i prorežmskom “Blicu” zapitao se kako to da su se neki novinari “našli baš iste sekunde na mestu gde su provokatori”. Zatim je zaključio da je “ceo scenario unapred bio izrežiran” te da su oni trebali da “ovekoveče incident koji je svesno izazvan.”
Bez obzira što je u međuvremenu predsednik Vučić osudio napad, funkcionerka njegove stranke i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odbila je da na dnevni red sednice Odbora za kulturu i informisanje stavi predlog opozicije da se i ova institucija pridruži osudi napada na novinare.
Više od 30 primera pritisaka, pretnji i napada na novinare u 2017
Prema evidenciji Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS), „u 2016. godini je zabeleženo 36 napada na medijske profesionalce, među kojima je 9 fizičkih napada, 26 verbalnih i 1 napad na imovinu”.
Samo u prvoj polovini ove godine, kako je izjavio predsednik NUNS-a Slaviša Lekić „kolege su u najmanje deset slučajeva bile sprečene da izveštavaju: bilo da su diskriminisani prilikom pozivanja na događaj, bilo da im je zabranjeno da prisustvuju javnom događaju. U NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare od početka godine zabeleženo je više od 30 primera pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare“.
Ovoj statistici se može dodati ono što je već postalo uobičajeno u odnosu vlasti i dela medija: stalna prozivka nerežimskih novinara da su izdajnici, neprijatelji, da pripremaju državne udare, da su strani plaćenici koji ruše vlast.
Tako je odgovarajući na pitanje novinarke nedeljnika NIN “da li su batinaši koji su primenili silu protiv novinara članovi SNS, da li su pripadnici vašeg obezbeđenja ili bar policije“ Vučić odgovorio kako u tekstovima ovog nedeljnika “nema nikakve argumentacije već samo mržnje”. Zatim je optužio ovu novinu da zdušno i svesrdno podržava batinaše koji su hteli da izazovu masakr, da su provokatori ti koji imaju svoju parapoliciju ali je i izrazio milost rekavši “da neće tužiti NIN uprkos brojnim neistinama koje objavljuje”.
Ovakvim odgovorima na retka pitanja novinara koji se usuđuju da iskoče van protokola pres konferencija predsednik Vučić šalje jasnu poruku da ne želi da komentariše teme koje mu nisu po volji i da pre okončanja istrage najavljuje presudu. Istu poruku je čulo i tužilaštvo.

IZVOR: UNS, Antonela Riha

 

Najnovije