Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

GZS:Nino Brajović da odgovori: Kome ste dali milione i zašto se novac deli špekulantima?

20.06.2017.

Ni manjeg medija, ni veće državne investicije.

 Preduzeću za marketing „Ozon Media doo“, Čačak na samo jednom konkursu, koje je raspisalo Ministarstvo  kulture i informisanja, odobrena su čak tri projekta u iznosu od 1.539.000 dinara.
 Međutim, ovako nešto događa se nekoliko godina unazad i mnogi su mišljenja da iza svega stoji ekipa „stručnjaka“ koji se dobro „poznaje“ iz novinarskih udruženja poput UNS, NUNS, Lokal pres i drugih nevladinih organizacija.
Kako objasniti to da projekat dobije Radio „Ozon“ koji je već duže od godinu dana „okačen“ na oglasnoj tabli Privrednog suda u Čačku i da ga prodaju sudski izvršitelji, ali bezuspešno, jer niko ne želi da kupi nešto što je dužno do guše po osnovu raznih izvršnih presuda.
 Prema rečima sudskih izvršitelja „Ozon“ radio, iako se prodaje za samo 200.000 dinara ne može da nađe kupca niti ima zainteresovanih tako da će mnogi ostati bez  potraživanja a onaj ko ga je naterao u dugove ponovo će  biti ,,nagrađen“ iz državne kase.
Kako je moguće da su takvi i slični mediji redovni dobitnici državnog novca!?
 Preduzeće za marketing „Ozon“ medija je izdavač dva medija (Ozon pres i Čačanske novine gde su i dobili dva projekta), ali se pojavilo na konkursu za „Ozon“ radio čiji je osnivač „Jutro prodakšen“ koje je u blokadi od 19.06.2014. godine zbog duga brojnim poveriocima među kojima je i štamparija „Bajić“.  
 I upravo taj radio (koji reemituje neku drugu radio stanicu, kojem niko ne zna gde je studio, bez zaposlenih novinara, spikera, tonaca...) dobio je pola miliona dinara narodnih para koje će leći na zaštićeni račun i naravno bez problema biti prebačeni na neki drugi.
 U oba slučaja, osnivač je Stojan Marković dok je verovatno slučajnost da je direktor u oba medija takođe ista osoba, Nebojša Jovanović.
 Preduzeće „Ozon medija“ tek da se zna ima jedno zaposleno lice, a vrednost osnovnih sredstava u finansijskom izveštaju za 2015. iznosi 12.000.
 Sa druge strane, pitanje je kakve građani imaju vajde od silnih para koje odu u ovakve medije, a nisu jedini. Rame uz rame im je mediji gde se „nešto“ pita Svetlana Kojanović, koja se, gle čuda često pojavljuje u komisijama kao stručnjak predložen od medijske koalicije ili koga već.
 Upravo za taj medij čije ime bi teško ko pogodio i u nagradnoj igri, takođe je redovni dobitnik iz narodne kese. Ove godine ponovo milionski iznos, 1.039.000. Za šta? Kome?
Nasuprot raznim  Cojlama i Cecama, a zahvaljujući „Vašim reformama“ iz narodne kase ni jedan dinar neće dobiti brojni mediji u zapadnoj Srbiji, televizije sa po 15 i 20 zaposlenih i medijske kuće koje zaista imaju realan potencijal, slušanost, gledanost i poverenje publike.
 Poštovana komisijo, gospodine Brajoviću, gospodo iz UNS-a, NUNS-a i ostali medijski reformatori, da li Vas je sramota šta radite medijima koji se bore da prežive, koji svakodnevno na ivici egzistencije, poslednjim atomima snage rade pošteno svoj posao? Da li su ovo veše medijske reforme da li ste ih ovako zamišljali i zašto mirno gledate kako se na ovaj način namerno, zarad ličnog interesa urušavaju preostali mediji u Srbiji!
 Sve ovo se događa pred očima javnosti, države, tužioca i drugih nadležnih organa koji su dužni da provere kuda ide narodni novac, i da li neko vara narod!

IZVOR: Glas zapadne Srbije

Najnovije