Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

"Maja Gojković sprečila osudu napada na novinare"

16.06.2017.
Narodna Skupština

Poslanica Demokratske stranke, Maja Videnović na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje zatražila je dopunu dnevnog reda sa tačkom osude brutalnih napada na novinare koji su se desili u danu prve inauguracije predsednika Srbije, ali je predsednica Odbora Maja Gojković odgovorila da se dnevni red ne može dopuniti jer nije poštovana procedura.

Videnović je istakla da Odbor mora najjasnije da osudi "napad huligana na novinare", a Gojković joj je odgovorila da treba da se bavi tačkama dnevnog reda i da ne politizuje sednicu.

Videnović u saopštenju navodi da je time predsednica Skupštine onemogućila da se glasa o predloženoj dopuni dnevnog reda čime je osim kršenja Poslovnika poslala nedvosmislenu poruku da nadležni odbor Skupštine ostaje nem na nasilje koje trpe predstavnici medija.

"Izostanak jasne osude Narodne Skupštine i nadležnog odbora nedvosmisleno poručuje da je nasilje prema novinarima dopušteno a naknadne podrške narodnih poslanika SNS-a pripadnicima stranačke parapolicije koji su brutalno napali novinare dok su radili svoj posao je poruka, upozorenje i pretnja i novinarima i svim građankama i građanima Srbije. Nastavljeno je brutalno etiketiranje novinara uz optužbe da su poslati da izazovu incidente. Napad ili pretnja napadom na novinara u vršenju poslova javnog informisanja je krivično delo sa zaprećenom zatvorskom kaznom. Opravdanja krivičnog dela,  posebno kada dolaze od predstavnika vlasti su najgrublja podrška nasilju, poruka i upozorenje, istakla je Maja Videnović.

Posle sednice Odbora, Gojković je na pitanje novinara kakav je njen stav o incidentu koji se dogodio na dan polaganja zakletve novog predsednika odgovorila da prvo želi da vidi sve činjenice.

IZVOR: "Danas"

Najnovije