Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Većina uzima otpremnine od 200 evra po godini staža

RTK

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac koji su odlučili da, uz odgovarajuću otpremninu iz ponuđenog socijalnog programa, dobrovoljno napuste firmu, sutra treba, kako je najavljeno, da potpisuju rešenja o prestanku radnog odnosa u toj medijskoj kući.

U nedavnoj anketi, za socijalni program izjasnilo se 49 od ukupno 60 zaposlenih u RTK. Pretpostavlja se da se, nakon što je gradska uprava i zvanično Vladi Srbije prosledila zahtev i predlog ugovora o preuzimanju RTK, određeni broj novinara i drugih medijskih radnika predomislio, te da će ugovore o prestanku radnog odnosa u toj firmi da potpiše do 35 zaposlenih.
Većina zaposlenih koji žele da napuste RTK izjasnila se, saznaje se, za onu opciju iz socijalnog programa kojom su predviđene otpremnine od po 200 evra po godini staža, koje su propisane i u aktuelnom Zakonu o radu. Otpremnine će prekobrojnim radnicima RTK biti isplaćene tokom naredne sedmice, u skladu sa zakonskim propisima. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja na račun RTK nedavno je, za realizaciju socijalnog programa, prebačeno oko 23 miliona dinara.
Uz rešenja o prestanku radnog odnosa, zaposleni koji su se definitivno odlučili da napuste RTK, danas treba da potpišu i sporazum o isplati zaostalih potraživanja, kojim se reguliše isplata neisplaćenih zarada i drugih prinadležnosti. Radnicima RTK duguje se po 12 zaostalih zarada, a od juna prošle godine nisu im uplaćivani ni doprinosi za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.
Privatizacija RTK, podsetimo, poništena je krajem januara, pošto bivši vlasnik, kruševački biznismen Radoica Milosavljević, koji je tu medijsku kuću kupio u oktobru 2015. nije ispunjavao ugovorne obaveze ni prema kupljenoj firmi i zaposlenima, ni prema državi. Naprotiv, RTK je kupio bez dinara duga, a ostavio je tu medijsku kuću "dužnu i ružnu", usled čega su joj, pored svega, pre nekoliko meseci oduzete i dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa.
Vlada Srbije je krajem aprila donela uredbu kojim se lokalnim samoupravama u kojima je privatizacija elektronskih medija poništena omogućava da ih ponovo preuzmu i u roku od šest meseci osposobe za novu privatizaciju.

IZVOR: "Danas"