Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Srbija: Novinari verbalno i fizički napadnuti tokom inauguracije predsednika

EFJ

Evropska federacija novinara (EFJ) se pridružuje Regionalnoj platformi Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara u osudi verbalnih i fizičkih napada na novinare iz produkcije Insajder, portala VICE, Radio Beograda i dnevnog lista Danas za vreme inauguracije Predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su se desili 31. maja u Beogradu.

Do napada je došlo dok su se Vučićeve pristalice i opozicioni aktivisti sukobili ispred Skupštine Srbije. Prema izveštajima iz medija, novinarka Danas-a Lidija Valtner je uzimala izjavu jednog od demonstranta kada su je odvukla dva lica držeći je za vrat, pokušavajući da joj uzmu mobilni telefon. Ona je objasnila da su policajci u civilu posmatrali napad ali nisu pritekli u pomoć. Nasilje i verbalni napadi su takođe korišćeni da spreče novinare portal VICE, Radio Beograda i Insajdera da izveštavaju sa protesta. 
"Platforma zahteva od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da deluju i zaštite novinare," navodi se u saopštenju potpisanom od strane šest novinarskih udruženja i sindikata u zemljama Zapadnog Balkana. Evropska federacija novinara poziva srpske vlasti da sprovedu brzu istragu. 
EFJ i IFJ će prijaviti slučaj Platformi za bezbednost novinara Saveta Evrope.

IZVOR: EFJ