Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Umesto sporazuma pismo o namerama

20.04.2017.
Čovek

 

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac (RTK) očekuju da će danas dobiti pismo o namerama u vezi sa merama za sanaciju stanja u toj medijskoj kući, koje je u sredu najavio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.
Poverenik sindikata "Nezavisnost" u RTK Goran Antonijević je rekao da će ponudu iz pisma o namerama, ukoliko je prihvati većina zaposlenih, prihvatiti i sindikat, "bez obzira što neće biti nikakvih garancija da će ono što piše zaista biti i ostvareno".
Za razliku od sporazuma, pismo o namerama nije obavezujući dokument, pa nema garancija da će grad zaposlenima zaista isplatiti po 11 zaostalih zarada i druge prinadležnosti, a nema ni garancija da će im biti povezan radni staž i uplaćeni doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje, izjavio je Antonijević.
Nikolić je najavio da će RTK, čija je privatizacija raskinuta u januaru, moći da opstane, ali sa manjim brojem zaposlenih, i da će morati da sama sebe izdržava. 
Prema Nikolićevim rečima, Kragujevac je spreman da privremeno preuzme RTK, ali tek pošto se realizuje državni socijalni program za dobrovoljni odlazak zaposlenih iz te medijske kuće.
Zaposleni u RTK nisu primili plate od juna. Račun RTK je blokiran, zaposleni su u štrajku, veći deo opreme je rasprodat, radio i TV ne emituju program, a oduzeta im je i dozvola za emitovanje.

IZVOR: FONET

 

Najnovije