Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Mediji prepušteni tržištu

16.03.2017.
Vukosavljević

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da tokom kampanje za predsedničke izbore medijska scena naglo politički živne, da ministarstvo ohrabruje kulturu govora, ali da situacija nije idealna.
"Pojavljuju se različiti tonovi, a ministarstvo na čijem sam čelu ohrabruje kvalitetne medijske sadržaje i kulturu govora, obeshrabrujući svaki vid govora mržnje, skarednog izražavanja i zloupotrebe politike", rekao je Vukosavljević prilikom posete Kraljevu.
On je napomenuo da Ministarstvo nema nadležnost da kontroliše kvalitet izražavanja i govora u sadržajima političkog marketinga tokom kampanje.
Govoreći o finansiranju medija, Vukosavljević je najavio da Ministarstvo planira da novu Medijsku strategiju predstavi javnosti do kraja juna ove godine.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo ohrabruje lokalne samouprave da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medija i da za njih izdvajaju odgovarajuća sredstva, ali su njegove nadležnosti limitirane.
On je priznao da su, posle povlačenja države i lokalne samouprave iz medija, konkursi za projektno sufinansiranje medija jedini način za dodatno finansiranje medija, osim tržišnog.
"Verujem da ćemo posle donošenja nove Medijske strategije naći mehanizme da i lokalne samouprave budu dodatno obavezane rokovima i maksimalnim iznosom sredstava", rekao je Vukosavljević.
Strategija bi trebalo da predloži sva rešenja koja će ići u prilog otklanjanju nedostataka zakonskih rešenja, između ostalih i ona po kojima zakonodavac nije rokom obavezao lokalne samouprave da na početku godine raspisuju konkurse za medije, rekao je Vukosavljević.
Mediji u Srbiji su prepušteni tržištu, a zakoni tržišta su, kako je rekao, svirepi.
Prema njegovim rečima budžet ovog ministarstva je ove godine povećan na dve milijarde i 370 miliona dinara (0,68 odsto republičkog budžeta), od čega je najveći deo povećanja predviđen za investicije.
Pohvalio je kraljevačku lokalnu samoupravu koja je po hitnom postupku izdvojila sredstva za sanaciju poplavljenog pozorišta.
Kraljevačko pozorište ima dugu tradiciju i važno je, zbog čega ćemo učiniti sve što je moguće da obezbedimo i dodatna sredstva za renoviranje, istakao je ministar.
On je najavio i da će radovi na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koje je, kako je rekao, novac obezbeđen, biti završeni ove godine, a rekonstrukcija Narodnog muzeja Srbije u zimu 2018.
"To su rokovi za okončanje radova, nakon čega kustosi treba da postave izložbe, pretpostavljamo da će za to biti potrebno par meseci, pa su rokovi za otvaranje Muzeja savremene umetnosti kraj 2017. godine, a Narodnog muzeja - prvi kvartal naredne godine", pojasnio je Vukosavljević.
Na projekat "Gradovi u fokusu" koji je nedavno završen, prema rečima Vukosavljevića, prijavilo se 50-ak gradova i opština, za te projekte biće izdvojeno oko 150 miliona dinara, a rezultati konkursa će biti poznati za oko mesec dana.
Ministar obećao bolju saradnju sa lokalnim medijima
Ministar Vukosavljević razgovarao je sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem i njegovim saradnicima iz ustanova kulture grada Kraljeva. Posle sastanka, koji mediji nisu mogli da prate u celini, ministar i gradonačelnik su odgovarali na novinarska pitanja a jedno od njih bilo je i naše, upućeno ministru, o tome da li mu je zasmetalo što, prilkom njegovog prvog boravka u Kraljevu u funkciji ministra kulture i informisanja nije bilo predstavnika medija na zvaničnom sastanku, što naravno, nije njegov propust već propust organizatora iz Kraljeva. Odgovarajući na to, a i na kasnije postavljena druga pitanja u vezi medija , ministar Vukosavljević je, objasnivši da mu je žao što nije bilo predstavnika medija na zvaničnom sastanku, izrazio spremnost da se što pre njegov državni sekretar, ili on lično, sretnu sa predstavnicima kraljevačkih medija istakavši potrebu da lokalni mediji i njihove asocijacije uzmu aktivno učešće u izradi nove medijske strategije. 

IZVOR: FONET

 

Najnovije