Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Očuvanje „Politike” obaveza njenih novinara

13.02.2017.
"Politika"

Za samo sedam dana od javnog poziva kolegama, Udruženje novinara „Politike” (UNP), osnovano kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti javnog informisanja građana, gotovo je utrostručilo članstvo.

Iako okuplja novinare najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, UNP je najmlađe medijsko udruženje u Srbiji, a razlog za organizovanje, kako ističu, jeste da u ovom turbulentnom vremenu očuvaju „Politiku” koju su nasledili od slavnih novinarskih generacija i dopisničkih legendi.
– Raduje činjenica da su se pozivu osnivača prvo odazvale kolege s velikim radnim iskustvom, koji su u našoj kući, ali i srpskom novinarstvu u celini ostavili neizbrisiv trag. Među njima čak i novinari koji su se do sada držali podalje od postojećih strukovnih udruženja – ističe zamenik predsednika UNP-a Miroljub Mijušković.
Postojanje UNP-a u Agenciji za privredne registre (APR) ozvaničeno je 25. januara ove godine, upravo na 113. rođendan dnevnog lista „Politika”. Članovi UNP-a mogu biti svi profesionalni novinari „Politike” koji prihvataju ciljeve i Statut udruženja, kao i istaknuti novinari koji su ranije radili u našem listu.
Predsednik i zakonski zastupnik UNP-a je Dubravka Lakić, filmski kritičar „Politike”. Osnivači UNP-a su još i Petar Mićković, Miroslav Lazanski, Marko Albunović, Slobodan Kljakić i Đuro Đukić.
– Motivi za ovo udruživanje jesu svest o tome da se „Politikinom” sudbinom, a time i sudbinama svih nas, već predugo bave svi drugi, osim nas samih – novinara lista „Politika”, kao i svest da imamo moralnu obavezu prema generacijama naših kolega koji su „Politiku” od 1904. slavili svojim imenima i od nje sačinili nacionalno blago – kaže Dubravka Lakić.
– Najkraće i najstrože žurnalističko pravilo u istoriji „Politike” glasi: „Kuku ti ga ako slažeš”. Ne postoji važnije novinarsko naravoučenije – podseća Petar Mićković.
Pored istinitog, pravovremenog i pouzdanog informisanja čitalaca, unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda, jedan od veoma bitnih ciljeva UNP-a jeste i aktivna saradnja s nadležnim institucijama u predlogu, izradi i promenama medijskih zakona.
A, pre svega, očuvanje tradicije i ugleda našeg lista, koji se najilustrativnije ogleda u starom sloganu: Kad kažem novine – mislim „Politika”.

IZVOR: "Politika"

 

Najnovije