Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Četiri udruženja formirala Medijski savez Srbije

11.02.2017.
Medijski savez Srbije

 

Predsednici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Udruženja medija i medijskih radnika (UMMR) i Društva novinara Vojvodine (DNV),Predsednici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Udruženja medija i medijskih radnika (UMMR) i Društva novinara Vojvodine (DNV),Predsednici Sindikata novinara Srbije (SINOS), Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Udruženja medija i medijskih radnika (UMMR) i Društva novinara Vojvodine (DNV),potpisali su danas u Beogradu sporazum, čime je i zvanično formiran Medijski savez Srbije.
Namera je, kako su naveli predstavnici udruženja, da se "zaustavi urušavanje medija i novinarstva, vrate dostojanstvo i ugled profesije i zaštite prava medijskih radnika u Srbiji".
Predsednica SINOS-a Dragana Čabarkapa najavila je da će se ovaj medijski savez aktivno uključiti u izradu nove medijske strategije sa konkretnim predlozima.
Izmenom medijskih zakona, naglasila je ona, neophodno je omogućiti osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa, u skladu sa preporukama Saveta Evrope iz 2007. godine, obezbediti nastavak rada agencije Tanjug i obnoviti Međunarodni radio Srbija.
"Neophodno je obezbediti transparentno vlasništvo u medijima. Vlasnici medija ne mogu biti kompanije iz of-šor zone. Zalagaćemo se i za ravnopravan tretman svih udruženja i organizacija prilikom korišćenja Doma novinara u Resavskoj 28", rekla je Čabarkapa.
Savez će, pojasnila je ona, nastojati da formira Registar stranih donatora dostupan javnosti, da zaustavi tajkunizaciju medija, ali i da uspostavi socijalni dijalog i potpiše granski kolektivni ugovor.
Predsednik IO PROUNS-a Milan Petković objasnio je da osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa predviđa medijska strategija iz 2011. godine, a da je i preporuka Komiteta ministara saveta Evrope da zemlje članice imaju javne servise na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.
"Postojanje regionalnih javnih servisa neophodno je kako ne bismo imali situaciju kao u Kragujevcu, koji je četvrti grad po veličini u Srbiji, a nema nijednu televiziju", rekao je Petković.
Predsednik DNV Mladen Bulat ukazao je da novi Medijski savez ne znači rivalstvo na medijskoj sceni, već nudi novu mogućnosti, te se nada da će sa novim rukovodstvom UNS-a i NUNS-a moći da se sarađuje.
"Od njih smo do sada bili izloženi diskriminaciji, omalovažavanju", rekao je Bulat i optužio novinska udruženja (NUNS i UNS) za posrnuće profesije i to što je u postupku privatizacije medija najmanje 2.000 novinara ostalo bez posla.
Predsednik UMMR Gvozden Nikolić ukazao je da je najveći problem medija u unutrašnjosti način finansiranja, jer se svi "oslanjaju na kriminalizovane izvore finansiranja i sredstva koja dolaze od tajkuna".

IZVOR: Glas zapadne Srbije, TANJUG

Najnovije