Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Državna pomoć televizijama - novac onima bliskim vlasti?

10.02.2017.
Ministarstvo kulture i informisanja

Odobrena dodatna državna pomoć za televizije u Srbiji.

Novinarska udruženja upozoravaju da se time otvara prostor za legalizaciju slivanja državnog novca u džepove vlasnika tzv. "stranačkih" televizija.
Vladina Komisija za dodelu državne pomoći odobrila je Ministarstvu kulture i informisanja da dodatno pomogne televizije u Srbiji. Uoči raspisivanja konkursa, na kome će ovih dana biti 263 miliona dinara državnog novca, novinarska udruženja upozoravaju da se time, pred početak izborne kampanje, stvara ambijent za legalizaciju slivanja državnog novca u džepove vlasnika tzv. "stranačkih" televizija.
Dve godine od tzv. izlaska države iz medija, iz budžeta se i dalje pomažu glasila - ali sada i privatna. U oči pada oko 390 hiljada evra javnog novca, koji se preko konkursa za projektno finansiranje, slio u medije u vlasništvu Radoice Milosavljevića, koji je za dve godine zatvorio bar tri od od osam medija koje je privatizovao. I u Nišu je 2015-e 86 odsto fonda otišlo u ruke medija, koje je Savet za borbu protiv korupcije označio kao bliske vlastima.
"Veliki problem je što projekti koji su podržani nemaju nikakve mehanizme evaluacije. I ono što smo mi našli iz monitoringa iz prethodne godine jeste u stvari da je sadržaj koji su građani dobili za svoje pare ustvari ništa nije drugo nego jedna obična partijska propaganda", navodi Zoran Gavrilović, Biro za društvena istraživanja.
Republika ove godine menja pravila, ali samo kada je u pitanju televizija. Ovaj medij je iz kategorije državne pomoći male vrednosti, proguran u kategoriju onih prema kojima država sme da bude šire ruke.
Naime, Komisija za dodelu državne pomoći se priklonila stavu Ministarstva, da televizije pominje član 87 uredbe, koji dozvoljava državnu pomoć za produkciju filma, a tek uzgredno pominje istu mogućnost za proizvodnju TV programa.
"Mi smo samo tražili da se po propisima koji važe, a važe od 2014. godine, pronađe mogućnost da mediji dobiju više od protivvrednosti 180.000 evra u roku od tri godine, koliko je propisano, ako se pravila de minimis odnose na medije. Zašto smo izdvojili TV? Zato što uredba o kontroli državne pomoći ima tu mogućnost samo za televizije", objašnjava državni sekretar Ministarstva informisanja Nino Brajović.
Asocijacija medija protestuje zbog najavljenog protežiranja televizije, dok Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine sumnjaju da će se ovaj izuzetak iskoristiti da bi se "većina novca dodelila medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje".
"U tim izborima televizije su najjače sredstvo kojim će se koristiti Aleksandar Vučić. Aleksandar Vučić kontroliše najveći broj televizija, ali neke ne kontroliše. On će učiniti sve da umanji njhihovu mogućnost nsatupanja u izbornoj kampanji. Odnosno, kazniće ih finansijski, a to je dovoljno već da vas dobro disciplinuje", kaže novinar Slobodan Stupar.
Prva raspodela novca po novom tumačenju sledi nakon februarskog konkursa, na kome će televizije, samo od republike, moći da dobiju i po pet miliona dinara. One koje budu odabrane.

IZVOR: N1

 

Najnovije