Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Zaposleni u RTK pisali Vučiću

10.02.2017.
Vučić

Zahtevamo hitno postavljanje privremenog zastupnika državnog kapitala u Radio televiziji Kragujevac (RTK), socijalni program za zaposlene koji žele da odu iz nje, uz isplatu svih dugovanja, uključujući povezivanje radnog staža, ističe se u pismu zaposlenih u RTK, koje su danas uputili premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i nadležnim ministarstvima.

U pismu se traži i obezbeđivanje posla za one koji žele da ostanu u ovoj medijskoj kući. Podseća se da je privatizacija regionalne RTK raskinuta 25. januara, zbog neispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora sa kupcem Radiocom Milosavljevićem iz Kruševca i dodaje da su zaposleni u RTK, ali i građani Kragujevca, "izloženi katastrofalnim posledicama loše privatizacije" te medijske kuće.
Prva srpska prestonica i grad u kome je postavljen temelj moderne srpske države i novinarstva ostao je bez najvećeg i najuticajnijeg regionalnog medija, a građani bez mogućnosti informisanja, navodi se u pismu.
U pismu je naglašen i težak socijalni položaj 62 zaposlenih koji nisu primili zarade od juna 2016. godine, kao i da im nisu uplaćeni doprinosi, niti overene zdravstvene knjižice, zbog čega su postali socijalni slučajevi.
Blokada računa preduzeća je oko 29 miliona dinara, a nalazimo se u pravnom vakumu, u kome nam je nepoznanica šta da radimo i kako da radimo, a preti opasnost od nezakonitog otuđenja imovine, ističu zaposleni u pismu.
Podsećaju da, uprkos tome što smo u više navrata upućivali dopise Ministarstvu privrede, nisu dobili odgovore na postavljena pitanja, zbog čega još jednom apeluju na Vladu Srbije da "u cilju brzog rešavanja posledica pogubne privatizacije RTK donese hitne odluke i preduzme sve neophodne radnje".
Pozivamo najviše državne organe, s obzirom da je RTK sada stoprocentno u vlasništvu države, da se hitno uključe u rešavanje svih otvorenih pitanja u vezi sa statusom preduzeća i zaposlenih posle raskida privatizacije, apeluju zaposleni.
Takođe podsećaju da su se, u više navrata obraćali gradonačelniku Kragujevca, Radomiru Nikoliću, za pomoć u posredovanju kod nadležnih ministarstava u vezi sa navedenim problemima, ali da, prilikom jedinog razgovora do sada, nisu dobili konkretne odgovore "kada će ova agonija biti okončana, iako je Nikolić obećao da će učiniti sve što je u mogućnosti lokalne samouprave".
Glas naroda za opstanak RTK
Otvoreni studio “Glas naroda” na programu je svakog radnog dana od 11 do 13 časova, a samoinicijativno su ga pokrenuli novinari i snimatelji, jer su rukovodeće strukture RTK ili u ostavci, ili na godišnjim odmorima. RTK zbog štrajka zaposlenih od početka godine ne emituje program po ustaljenoj šemi. 

IZVOR: FONET

 

Najnovije