Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Nikad gore stanje u medijima

22.11.2016.
Draza Petrović

 

Srbija nikad nije imala bolje zakone o medijima, ali u njima nikad nije bilo gore, ocena je učesnika panela “Mediji i politika u Srbiji” na Medijskom forumu jugoistočne Evrope
Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić ocenio je da je ono što je govorio premijer Aleksandar Vučić na ovom forumu o slobodi medija zvučalo dobro, ali da postoji ogromna razlika izmedju onoga što govore političari o medijskim slobodama i onoga što se dogadja u stvarnosti.
Nikad bolji zakoni i nikad gore stanje u medijima, to je ocena stanja u Srbiji, rekao je Janjić i napomenuo da su dobri medijski zakoni, ali da je praksa nikad gora. Ne radi se na atmosferi stvaranja uslova za normalan, tolerantan dijalog. Postavljanje teških pitanja izaziva ekces, a vodeći ljudi iz vlasti najradije daju izjave tabloidima koji najviše krše novinarske kodekse, naveo je Janjić.
Šefica medijskog odeljenja OEBS u Srbiji Gordana Janković ocenila je da tranzicija u medijima nikada nije došla do kraja, a da su mediji i politika uvek u tenzijama, jer je takva priroda profesije.
Prethodna ekipa u Ministarstvu je našla interesan model projektnog finansiranja, ali ni to još nije zaživelo i na lokalnom niovu treba mnogo raditi. Tranzicija traje, komplikovana je, jer se dešava sa drugim promenama u medijima i politici. Digitalizacija je ovde kasnila, videćemo mi još toga ovde zanimljivo, ocenila je Janković. Ona je rekla da je pozicija novinara drugačija, obespravljeni su jer im nije zaštićen rad, mnogo je medija, nema tržišta, nema novca za 1.600 medija.
Predsednik Komisije za rešavanje ubistva novinara Veran Matić rekao je se dogodio čitav niz nesrećnih okolnosti po medije i novinare, a to je da nikada nije bilo toliko distance vlasti i medija. Nema dijaloga, nema prostora za rešavanje problema koji postoje u medijima i vlasti koja misli da ima problema sa medijima. Premijer je prisustvovao skupu, održao govor i napustio je sastanak, a više bih voleo da je ostao. Iz Vlade nema nikoga, nema ministra za kulturu i informisanje, rekao je Matić. Nema dijaloga ni unutar medijske zajednice, u kolapsu je finansijski model, kako funkcionišu mediji, ukazao je Matić.
Mnogi govore da je danas gore nego što je bilo ikada. Nekada je možda bilo jednostavnije, imali smo vrlo jasno MIloševićev režim koji je bio uzrok svih problema i homogenizovanu medijsku zajednicu, pristojnu opoziciju i postojao je jasan cilj, rekao je Matić. Imali smo posle 2000. godina konsolidovanu scenu, ali ona je brzo srušena jer je nova vlast želela da upravlja medijima. Tada je počeo pad koji imamo danas i koji nas sada čini tako slabim, trebaće nam puno vremena da se konsolidujemo, smatra on.
Vučić nije Milošević devedesetih godina, moramo da poređamo prioritete i konsolidujemo svoju profesiju da bismo napravili pomak. Sada izgleda da toga nema, ocenio je Matić.
Predsednica UNS Ljiljana Smajlović rekla je da je nesreća novinara u Srbiji što je vlast jaka, a novinari su slabi. Neki mediji su jaki, ali su novinari u svojim redakcijama u bednom položaju, medijima upravljaju drugorazredni menadžeri, glavni urednici nemaju autonomiju, novinari su bedno plaćeni i apsolutno su gubitnici tranzicije, naglasila je Smajlović.
Uglavnom su visokoobrazovani, a plaćeni su kao vozači autobusa. Novinari su obespravljeni, nisu plaćeni kako treba, a za to ne možemo da optužimo Aleksandra Vučića, osim kada je reč o redakciji Politike, istakla je ona.
Novinar Radiotelevizije Srbije Zoran Stanojević ocenio je da medijska situacija u Srbiji verno odslikava političku situaciju. Političari u Srbiji prave grešku da kontrolom medija, a to nije izum ove vlasti, misle da će sačuvati vlast, a druga stvar je što ponekad misle da je dobro da se ne čuje i ne vidi svaka loša vest. Kriju ih od javnosti, pa onda i od sebe, a kad se to nagomila, pojede i njih i nas, kao medije, ocenio je Stanojević.
Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović rekao je da je Danas prošle nedelje imao dva teksta koja se tiču premijerovog brata i potom počela hajka dva medija protiv njega — Informera i Televizije Pink. Petrović je rekao i da je dao intervju sajtu Cenzolovka, preko kojeg su mu upućene i pretnje.
Kolege sa tog sajta prijavile su pretnje Odeljenju za visokotehnološki kriminal, potom su me pozvali u policiju, službena beleška je napravljena i tom čoveku koji je pretio policija je upala u kuću i našli su dokaze da mi je pretio, rekao je Petrović. Tužilaštvo to uglavnom odbacuje, pokazuje primer kolega za N1, a u petak mi se dogodilo da mi javno preti medjski tajkun Željko Mitrović. Desilo se da je mi je napisao otvoreno pismo zbog teksta o polotičkoj ulozi premijerovog brata, rekao je Petrović.
Kolege su se više zabrinule nego ja i sad ne znam da li pretnju da prijavim policiji ili policija čita Informer pa će sama da postupi po zakonu, rekao je Petrović.

IZVOR: FONET

 

Najnovije