Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Status “Novosti“ i “Politike“ do 2017.

20.09.2016.
Vukosavljević

Do kraja godine konačno će se znati vlasnička struktura u "Novostima" i "Politici" - kaže za "Novosti" Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Vukosavljević podseća da je premijer Aleksandar Vučić u nekoliko javnih nastupa istakao da je situacija u obe novinske kuće prilično zamršena, ali će, kako kaže Vukosavljević, Ministarstvo u saradnji sa drugim državnim organima pokušati da utvrdi činjenično stanje.
- Sada je zaista teško dati neki precizan uvid, jer su neki procesi bili skroviti. Zato je i prošlo nekoliko godina, a da ovi slučajevi nisu do kraja ispitani. Ali ne možemo da istupamo sa načelnim pretpostavkama pre nego što utvrdimo jasne činjenice. Tek tada možemo napraviti koncepciju i ponuditi rešenje - kaže Vukosavljević.
Na pitanje da li će država potpuno izaći iz medija, ministar odgovara:
- Taj proces je otpočeo. Prerano je za konačne sudove. Ova tema će biti predmet detaljne analize i za nekoliko meseci ćemo izaći u javnost sa konačnim predlozima. Ustanovili smo da evropske tendencije i pravila i principi Evropske unije nisu homogeni. Rešenja za kojima se traga moraju da uvažavaju moderne evropske tokove, ali i specifičnosti domaće medijske scene.
Vukosavljević tvrdi da su sve mogućnosti još otvorene:
- To može biti novi model, može biti model prihvatanja načelnih principa Evropske unije, a može biti i neki treći. I u zemljama EU postoji nekoliko principa. Razmatramo kako je to rešeno u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Francuskoj i Nemačkoj. Rano je za ocenu koji je od tih modela najbolji.
Ministar najavljuje da će, u interesu države i srpskih medija, model biti brzo izabran.
- Ni u EU ne postoji jedinstven obrazac, ali postoji jedinstveno načelo da je potrebno što manje
prisustvo države u medijima. Postoje hibridni sistemi u kojima je država suvlasnik u medijskoj sferi, ali i oni u kojima je potpuno odsutna.
Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Francuska imaju svoje državne informativne agencije. Nemačka nema, kao ni još neke druge države. Pre nego što se zauzme bilo kakav stav, moramo da ispitamo sa čim se poredimo i šta je to što može da predstavlja pozitivan obrazac. Rano je za procenu u bilo kom pravcu - ističe Vukosavljević.
NA pitanje da ukoliko odluče da je Srbiji potrebna državna agencija, da li može Tanjug da nastavi rad ili će biti formirana neka nova informativna agencija, ministar kaže da će se o tome tek odlučivati.
- Ako država ima svoj vlasnički interes, može da pomaže op stanku pouzdanih i kvalitetnih medija. Ali država ne može da bude igrač u tržišnoj utakmici i da svojim učešćem opredeljuje kvapitet, pouzdanost i poverenje čitalaca. Država nije regularni faktor tiraža. Na tržištu vladaju druga pravila.
- Konkursi na kojima se opredeljuju budžetska sredstva za medije biće predmet detaljne analize - kaže ministar Vukosavljević.
- Nastojaćemo da u narednom periodu dosta pažnje posvetimo sastavu komisije i kriterijumima, da rezultati konkursa, u najvećoj mogućoj meri, mogu da izdrže sud objektivne javnosti.

IZVOR: "Večernje novosti"

 

Najnovije