Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Ministar kulture najavio mogućnost da država ostane u medijima

15.09.2016.
Vukosavljević

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević najavio je da će status ugašene državne novinske agencije Tanjug biti "predmet analize" i da postoje situacije u kojima je dobro da država ostane u medijima.

Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagođen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti.
U Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu. Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro. Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi - rekao je Vukosavljević u intervjuu za magazin Nedeljnik.
Odluka o ukidanju Tanjuga doneta je posle neuspele prodaje tog preduzeća, u skladu sa medijskom strategijom kojom je predviđen izlazak države iz vlasništva u medijima, kao i uspostavljanje ravnopravnog položaja medija na tržištu. Tanjug je odlukom vlade prestao da radi 31. oktobra 2015. godine. Ta novinska agencija, međutim, i dalje emituje vesti, koristeći prostor i opremu koju je koristila i pre odluke o ukidanju.
Medijska slika konfuzna i nestabilna
Vukosavljević je rekao da je medijska slika u Srbiji konfuzna i nestabilna.
- Konfuzna zbog izvesnog stepena deregulacije u pogledu zakona, a svedok sam i jednog jakog upliva prostakluka i banalizacije - ocenio je Vukosavljević.
Vukosavljević je naglasio da je načelno rezervisan prema podizanju spomenika Zoranu Đinđiću i Slobodanu Miloševiću, te da inflacija novih spomenika nije dobra stvar, jer Beograd mora da vodi računa o svojoj tradiciji, o stilu i ukusu.
On je dodao da smatra da spomeničko nasleđe u Beogradu nije loše, ali da se društvo nije dostojno odužilo mnogim velikanima iz oblasti umetnosti i kulture, kao što su Rastko Petrović, Miloš Crnjanski ili Diana Budisavljević.
Govoreći o stanju u kulturi, on je rekao da će njegov najveći poraz biti ukoliko u svom mandatu ne otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, i dodao da ga je sramota zbog kašnjenja sa njihovim otvaranjem.
On je kao prioritet naveo izradu kulturne strategije, koju je okarakaterisao kao ustav u kulturi.

IZVOR: "Blic"

 

Najnovije