Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Obradović: Medijski zakoni smanjili stepen medijskih sloboda

23.06.2016.
Vukašin

Set medijskih zakona usvojen u avgustu 2014. godine nije povećao stepen medijskih sloboda već ih je smanjio, a razlog tome su nedorečene zakonske odredbe i karikiranje sprovođenja medijskih rešenja, izjavio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

Obradović je na tribini u niškom Medija i reform centru posvećenoj medijskim slobodama, sufinansiranju medija i bezbednosti novinara u Srbiji, ocenio da medijska zajednica mora da dočeka jesen sa jasnim inicijativama kako medijska slika Srbije da bude poboljšana.
"Moramo da pokušamo da donošenjem podzakonskih akata ili inicijativa za izmenu zakona napravimo drugačiji medijski ambijent", naglasio je Obadović i dodao da je jedno od pitanja o kome treba da se razgovara pitanje regionalnih javnih servisa.
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da, kada je u pitanju sufinansiranje medijskih projekata, najveći gradovi u zemlji krše medijske zakone, ali za to ne postoje nikakve sankcije.
Sejdinović je podsetio da je od aprila prošle godine do aprila ove godine na nivou lokalnih samouprava, Pokrajine i Republike raspisano ukupno 212 konkursa vrednih više od dve milijarde dinara, a kako je dodao, od 191 lokalnog konkursa na 70 odsto uočene su nepravilnosti.
Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević rekao je da su usvajanjem seta medijskih zakona u zemlji legalizovani kriminal i korupcija.
"Novac iz budžeta koji se ranije davao bez ikakvih konkursa i pravnog osnova, sada se daje kroz legalne tokove, ali se sve svodi na pozorišnu predstavu u kojoj se unapred znaju glumci i njihova uloga", istakao je Blagojević.
Nakon uvodnih reči na tribini je usledila burna rasprava bivšeg urednika Niške televizije Milana Petkovića i nekoliko predstavnika Udruženja predsednika skupštine stanara sa Vukašinom Obradovićem.
Petković je istakao da je za katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije kriv lobi koji je "progurao" set medijskih zakona.
"Zahvaljujući setu medijskih zakona spisak ugašenih medija je dugačak, a veliki broj lokalnih samouprava ostao je bez prava na lokalno informisanje. Srbija južno od Beograda ostala je bez ijednog regionalnog javnog servisa", izjavio je Petković.
Takođe, naveo je da su medijski zakoni omogućili da mala grupa ljudi odlučuje o raspodeli više od dve milijarde budžetskih sredstava.
"Niška televizija svojevremeno se finansirala sa 40 do 50 odsto budžetskih sredstava, a sada se pojedini mediji više od 80 odsto finansiraju budžetskim sredstvima", napomenuo je Petković i dodao da je sve to urađeno sa predumišljajem kako bi bila omogućena "monopolizacija i koncentracija medijskog tržišta".
Petković je podsetio da je više od 70 medijskih kuća južno od Beograda zatražilo još pre dve godine ocenu ustavnosti medijskih zakona, ali se Ustavni sud još nije oglasio.
Obradović je burno reagovao na Petkovićevo izlaganje istakavši da je njegova priča obična demagogija.
"Hoćete da budete na državnim jaslama, želeli ste samo da iz jedne stolice pređete u drugu", rekao je Obradović.
Istakao je da je koncept regionalnih javnih servisa politički koncept koji je promovisao Mlađan Dinkić, a u raspravu su se uključili i predstavnici Udruženja stanara zahtevajući formiranje regionalnih javnih servisa i njihovo finansiranje iz pretplate koju građani već plaćaju.
Milosav Jukić, predstavnik ovog udruženja, rekao je da su gašenjem regionalnih javnih servisa, građani Srbije južno od Beograda diskriminisani i ugroženo je njihovo ustavno pravo na ravnopravnost.
"Medijski zakoni prekršili su niz ustavnih članova i omogućili prebacivanje para građana zakonskim putem u privatnu svojinu", rekao je Jukić.
Predstavnici udruženja demonstrativno su napustili tribinu nakon što je Sejdinović uporedio Petkovića sa urednikom Informera Draganom Vučićevićem.
Tribina u Nišu okončana je uz konstataciju da su novinari u Srbiji sve češće izloženi pritiscima i pretnjama.

IZVOR: RTS

 

Najnovije