Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha

Manjkavosti izveštaja

22.06.2016.
Mirković

 

Ministarstvo kulture i informisanja je bilo više nego jasno da se mora poštovati Zakon o javnom informisanju i medijima i da bi mediji trebalo da budu pozitivno diskriminisani, izjavio je danas državni sekretar tog ministarstva Saša Mirković.
Naše viđenje tumačenja zakona je podržala i Skupština Srbije.
Paralelno sa ovim procesom je tekao process projektnog sufinansiranja i to su dva stuba medijskih reformi, istakao je Mirković na predstavljanju izveštaja Zaštitnika građana za 2015. godinu.
Možemo da debatujemo da li je to dovelo do poboljšanja stanja u medijskoj oblasti, rekao je Mirković i podsetio da su medijski zakoni rađeni u bliskoj saradnji sa Briselom.
Osvrćući se na privatizaciju medija, Mirković je rekao da je na prodaju bilo ponuđeno sedam odsto medija i da je taj posao vodila Agencija za privatizaciju, na čijem su čelu, od avgusta 2014. kada su doneti medijski zakoni, do momenta gašenja te institucije, promenenjena čak tri direktora.
Analizom brojki dolazimo do toga da je u 2015. godini tačno 15 odsto konkursa za sufinansiranje bilo problematično. U prvoj godini primene medijskih zakona 15 odsto se nikako ne može smatrati neuspehom, jer je to nulta godina i svesni smo dečjih bolesti, naglasio je Mirković.
Poradićemo na tome da se te nepravilnosti isprave. Voleo bih da sam našao u izveštaju nešto što sam ukazao prošle godine. Za projektno sufinansiranje je 2014. izdvojeno 93 miliona dinara na republičkom nivou, a 2015. i 2016. taj iznos je veći od 200 miliona dinara, istakao je Mirković.
To nećete pročitati u ovom izveštaju, napomenuo je Mirković, koji misli da je to bitno da bi se razumela dobra volja i želja da se podrže mediji.
On je naveo i da su članovi komisija za projektno sufinansiranje na republičkom nivou u većini bili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.
Bitno je reći da su medijska i novinarska udruženja imala većinu članova komisija. Ministarstvo kulture i informisanje je, kao deo Vlade Srbije, smatralo da bi u komisijama "trebalo da budu zastupljeni članovi koje predlažu ombdusman, gospodin Šabić, gospođa Janković, predstavnici nevladinih organizacija", rekao je Mirković.
Sve te institucije su barem jednom prošle kroz taj proces i znaju kako to izgleda. Ne vidim u njihovim izveštajima da li  tu nešto treba poboljšati, predočio je Mirković.
On je ocenio i da je samoregulacija u medijima izuzetno značajna i podsetio da je Ministarstvo svojim odnosom jasno davalo poruku kako bi trebalo da izgledaju komisije za projektno sufinansiranje i na nižim nivoima vlasti.
Mislim da bi trebalo da razgovaramo otvoreno. Svesni svih zamerki, ali bi, isto tako, trebalo i da pohvalimo ono što je dobro, zaključio je Mirković

IZVOR: FONET

Najnovije