Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Radna prava
BBC
22.07.2020.
Dve velike britanske medijske kuće saopštile su da će zbog krize izazvane pandemijom korone morati da otpuste stotine novinara
RTK
17.07.2020.
Direktorka Radio-televizije Кragujevac (RTК) Jelena Vuković izjavila je da su je pripadnici policije obavestili da je protiv novinarke Snežane Ćeriman pokrenut prekršajni postupak po službenoj dužnosti jer je izazvala incident u RTК. Novinarki je u RTК posle toga uručen otkaz zbog „nepoštovanja radne discipline“.
EFJ
16.07.2020.
Europska federacija novinara (EFJ) zajedno s četiri europska saveza sindikata u sektoru medija, umjetnosti i zabave (Međunarodna federacija glumaca (FIA); Međunarodna federacija glazbenika (FIM), UNI Europa – Mediji, zabava i umjetnost (EURO-MEI), objavila je priručnik o sindikalnom organiziranju.
"Majkrosoft"
02.06.2020.
Američka tehnološka kompanija Majkrosoft planira da otpusti na desetine novinara po ugovoru koji rade na njegovom vebsajtu MSN i da umesto njih angažuje automatizovane sisteme za izbor vesti, objavili su američki i britanski mediji.
Mališić
27.05.2020.
Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana, u vreme vanrednog stanja faktički smo imali centralizaciju informisanja, izjavila je FoNetu zamenica glavnog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić, ukazujući da nijedan novinar nije smeo da istražuje mimo onoga što je govorio Кrizni štab.
TV Pančevo
22.05.2020.
Da je pančevački novinar Nenad Živković „učenik špijuna“ i „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“ advokati RTV Pančevo dokazuju utiscima novinara te televizije, time što nije tražio objavljivanje ispravke i što je sporne priloge podelio na Fejsbuku
TV Pančevo
20.05.2020.
Televizija Pančevo je u februaru, a potom ponovo u maju i junu prošle godine, emitovala seriju priloga u kojima diskredituje novinara i najgrublje ga vređa. Nakon priloga iz februara, REM im je izrekao dve mere upozorenja, ali one nisu bile prepreka da se sa kampanjom nastavi.
Bosnia and Herzegovina
15.05.2020.
Novinarke i novinari u Bosni i Hercegovini su se u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa suočili s brojnim preprekama u obavljanju posla, od otežanog pristupa institucijama i općenito obavljanja terenskog dijela posla, preko onemogućenog pristupa konferencijama za medije Кriznog štaba FBiH, pa do one vjerovatno najveće: gubitka posla i sredstava za život.
Prvi maj
30.04.2020.
Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) objavljuje
"Nezavisnost"
25.03.2020.
Sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" apeluje na sve medijske kuće u Srbiji da tokom vanrednog stanja ne otpuštaju honorarne saradnike i omoguće im da poslove, što je više moguće, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu zaštitinu opremu, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindika Dragan Milanović.