Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Radna prava
Studio B
12.12.2018.
Desetoro zaposlenih na Studiju B je dobilo otkaz kao tehnološki višak, a posao će u narednom periodu izgubiti još 20 zaposlenih.
Škoro
25.07.2018.
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda da je nekadašnji šef deska „Večernjih novosti“ Srđan Škoro nezakonito premešten na mesto pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“. Sud je naložio NID Kompaniji „Novosti“ da Škoru plati troškove postupka u iznosu od 177.000 dinara.
SAD
25.07.2018.
NJujork dejli njuz objavio je juče da otpušta polovinu redakcije, a u sklopu „širih napora“ da taj dnevni list promeni svoj fokus.
"Nezavisnost"
27.04.2018.
Dr Zoran Stojiljković, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, govori o tome šta sindikat može da ponudi zaposlenima na Pinku i Hepiju, o bici za preživljavanje i strahu među novinarima, poslodavcima koji stvaraju konkurenciju od očajnika, novinarstvu po partijskoj liniji, o solidarnosti kao misaonoj imenici, o tome kako da se novinari bore za interes građana ako nisu u stanju da se bore za svoju profesiju
Mediji
26.04.2018.
Položaj zaposlenih u medijima u Srbiji izuzetno je loš i neophodno je da se medijska udruženja uhvate u koštac sa tim problemom, a jedan od načina je formiranje novog kolektivnog tela u kom bi se predstavnici medijskih udruženja bavili radnim zakonodavstvom i sindikalnim organizovanjem novinara, zaključak je skupa "Radna prava novinara i sloboda medija".
Riha
24.04.2018.
Pre tri godine prvi put u 80 godina, NIN je ostao bez urednika političke rubrike, rubrike koja otvara novine, kao najvažnija u političkom nedeljniku, ističe novinarka Antonela Riha, koja je prošle nedelje dobila prvostepenu presudu protiv Nedeljnih informativnih novina u njenu korist.
SNS
28.03.2018.
Novinar čačanske TV Telemark Nebojša Jovanović izjavio je da je dobio otkaz na toj televiziji zato što se visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) iz tog grada žalio na njegove tekstove koje objavljuje u lokalnim sedmičnim novinama Čačanske novine.
RTS
26.03.2018.
Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednici tri reprezentativna sindikata potpisali su danas, posle šest meseci pregovaranja, novi kolektivni ugovor.
NIN
21.03.2018.
O gorčini, neprijateljstvu i nedostatku solidarnosti među novinarima, o njihovom ponižavajućem radnom statusu, o podelama na „naše“ i „njihove“ koje odgovaraju svakoj valsti, o urednicima koji podležu pritiscima, o neefikasnosti sindikata... govori novinarka Dragana Pejović, sindikalna aktivistkinja u nedeljniku NIN.
SAD
22.01.2018.
Novinari „Los Anđeles tajmsa“ izglasali su u januaru da se, uprkos protivljenju rukovodstva, u ovom listu formira sindikat.