Nema slobode medija ako novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha
Radna prava
Zakoni
02.04.2019.
Održano poslednje ročište povodom predloga za rehabilitaciju nekadašnjeg dopisnika Radio Кosovske Mitrovice iz Zubinog Potoka Ranka Milosavljevića kojem je 1989. zabranjeno da za bilo koji medij izveštava sa teritorije ove opštine zato što informiše „tendenciozno“ i sa željom da se „rukovodstvo omalovaži“ a „radni ljudi i građani uznemire“.
EFJ
15.02.2019.
Povelja EFJ o radnim uslovima za novinare je neobavezujuće uputstvo o radnim uslovima koje je potpisano u Beogradu, 12. februara 2019. godine od strane predstavnika 14 novinarskih organizacija pridruženih Evropskoj Federaciji Novinara i vodećih novinarskih sindikata iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske.
"Politika"
01.02.2019.
Po krivičnoj prijavi koju je Udruženje novinara Srbije (UNS) podnelo protiv direktorke „Politike“ Mire Glišić Simić pokrenut je predistražni postupak, saopštilo je nadležno tužilaštvo.
Savet Evrope
25.12.2018.
Komitet ministara Saveta Evrope je svojom odlukom od 12. decembra 2018. Omogućio novinarama koji nisu u stalnom radnom odnosu da budu zaštićeni kolektivnim ugovorom kod poslodavca.
Studio B
12.12.2018.
Desetoro zaposlenih na Studiju B je dobilo otkaz kao tehnološki višak, a posao će u narednom periodu izgubiti još 20 zaposlenih.
Škoro
25.07.2018.
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda da je nekadašnji šef deska „Večernjih novosti“ Srđan Škoro nezakonito premešten na mesto pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“. Sud je naložio NID Kompaniji „Novosti“ da Škoru plati troškove postupka u iznosu od 177.000 dinara.
SAD
25.07.2018.
NJujork dejli njuz objavio je juče da otpušta polovinu redakcije, a u sklopu „širih napora“ da taj dnevni list promeni svoj fokus.
"Nezavisnost"
27.04.2018.
Dr Zoran Stojiljković, predsednik Sindikata „Nezavisnost“, govori o tome šta sindikat može da ponudi zaposlenima na Pinku i Hepiju, o bici za preživljavanje i strahu među novinarima, poslodavcima koji stvaraju konkurenciju od očajnika, novinarstvu po partijskoj liniji, o solidarnosti kao misaonoj imenici, o tome kako da se novinari bore za interes građana ako nisu u stanju da se bore za svoju profesiju
Mediji
26.04.2018.
Položaj zaposlenih u medijima u Srbiji izuzetno je loš i neophodno je da se medijska udruženja uhvate u koštac sa tim problemom, a jedan od načina je formiranje novog kolektivnog tela u kom bi se predstavnici medijskih udruženja bavili radnim zakonodavstvom i sindikalnim organizovanjem novinara, zaključak je skupa "Radna prava novinara i sloboda medija".
Riha
24.04.2018.
Pre tri godine prvi put u 80 godina, NIN je ostao bez urednika političke rubrike, rubrike koja otvara novine, kao najvažnija u političkom nedeljniku, ističe novinarka Antonela Riha, koja je prošle nedelje dobila prvostepenu presudu protiv Nedeljnih informativnih novina u njenu korist.